Hlavní obsah

Karviná si nenechá vzít peníze na výstavbu nové průmyslové zóny, primátor posílá vládě dopis

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřený dopis adresovaný vládě České republiky odeslal v úterý dopoledne primátor Karviné Tomáš Hanzel. Primátor v dopise naléhavě apeluje na vládu, aby odmítla návrh ministerstva financí na zrušení usnesení vlády, kterým byla před měsícem řádně podpořena výstavba nové průmyslové zóny Nad Barborou.

Foto: Město Karviná

Na tomto místě by v budoucnu měla zóna stát

Článek

O návrhu na zrušení usnesení vlády o průmyslové zóně Nad Barborou informovalo ministerstvo média v úterý ráno. Ministrovi financí Andreji Babišovi totiž vadí, že průmyslová zóna Nad Barborou by měla být vybudována na pozemcích vlastněných společností Zdeňka Bakaly.

Tyto pozemky je nutné pro výstavbu nové zóny za zhruba 200 miliónů korun odkoupit. Ministerstvo financí proto kritizuje ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který zónu podpořil, že o těchto faktech o výkupu pozemků Zdeňka Bakaly nikoho neinformoval.

„Pan ministr Mládek nás neinformoval o podstatných aspektech usnesení. V materiálu předloženém do připomínkového řízení, v materiálu pro jednání vlády, v úvodním slově pana ministra Mládka ani v následné debatě při jednání vlády, nebyla ani naznačena jakákoliv souvislost s panem Bakalou, natož bližší podmínky a okolnosti výkupu pozemků," uvedl ministr financí Andrej Babiš s tím, že považuje za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům.

Primátor Karviné se proti návrhu ohradil

„Politický populismus přece nemůže převážit nad potřebou zajistit našim lidem nové pracovní příležitosti. Karvinsko trpí obecně vyšší nezaměstnaností, než mají jiné regiony, a nových pracovních možností je třeba také nyní zajistit víc. V době, kdy je jasné, že OKD má potíže, které do budoucna budou znamenat další útlum těžby, je ta potřeba o to vyšší," uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel s tím, že všechna fakta potřebná pro vládní rozhodnutí jsou známa už několik let, od samého počátku plánování této pro Karvinou životně důležité investice, a to včetně vlastnických vztahů k pozemkům a nutnosti je odkoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám