Hlavní obsah

Karlštejnský poklad je po více než 100 letech vystaven na hradě Karlštejně

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než 100 letech se na hrad Karlštejn dočasně vrátil tzv. Karlštejnský poklad, který byl na konci 19. století objeven při rekonstrukci hradu a dnes patří do sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Vystavena je pouze jeho část a to v hradní Klenotnici na konci I. prohlídkového okruhu.

Foto: Management hradu Karlštejn

Část vzáceného tzv. Karlštejnského pokladu

Článek

Hrad Karlštejn ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze připravuje na rok 2016 výstavu vzácného souboru tzv. Karlštejnského pokladu v Konírně císařského paláce a to u příležitosti 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. (* 14. května 1316). Již dnes je část tohoto pokladu vystavena na Karlštejně na I. prohlídkové trase.

Podle kurátorky výstavy PhDr. Dunji Panenkové je to velmi vzácná a radostná událost pro všechny, kteří se na výstavě pokladu podílejí, protože k jeho dočasnému návratu na Karlštejn došlo po více než 100 letech díky vztřícnosti ředitelky Uměleckoprůmyslového muzea PhDr. Heleny Koenigsmarkové.

„Tzv. Karlštejnský poklad pochází z období vlády Karla IV. a jeho syna Václava IV., tedy z období mezi lety 1350 - 1400. Jedná se o soubor 387 drobných a větších předmětů, které byly na hradě nalezeny během rekonstrukce Karlštejna v 19. století. Dělníci jej tehdy našli zazděný ve zdi, kam byl ukryt zřejmě kolem roku 1420 při obléhání hradu husitskými vojsky,” uvedla PhDr. Naďa Kubů z Národního památkového ústavu.

Na Karlštejně je poklad takto vystavován vůbec poprvé od doby, kdy byl na konci 19. století po svém objevení z hradu odvezen. Nejpočetnější soubor karlštejnského pokladu tvoří módní doplňky, které náleží k výjimečným dokladům oděvní kultury v evropském a světovém měřítku.

„Nikde se nezachoval tak početný a různorodý soubor knoflíků vrcholně středověkého původu, podobně spinadla, řezané monogramy a brakteráty, které se používaly k výzdobě liturigického nádobí, kultovních předmětů, knižních vazeb či výzdobě oděvů,” dodala Kubů.

Vystavenou část vzácného souboru knoflíků a spon je možné vidět již od června na konci I. prohlídkového okruhu Karlštejna a to v otevírací době hradu.

Celý soubor Karlštejnského pokladu pak bude vystaven na samostatné výstavě v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám