Hlavní obsah

Karlštejn představí unikátní kolekci orientálních koberců

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně osm desítek nejhodnotnějších orientálních koberců ze sbírek Národního památkového ústavu bude od června vystaveno na hradě Karlštejně. V rámci obou prohlídkových okruhů i na samostatně přístupné výstavě v nových prostorách budou prezentovány skvosty různých proveniencí a stáří.

Foto: npú

anatolské koberce z Konopiště

Článek

Ve sbírkách Národního památkového ústavu se nachází přibližně 1300 kusů vzácných orientálních koberců, z nichž přibližně 80 nejhodnotnějších bylo vybráno na ojedinělou výstavu, která bude počátkem června otevřena na státním hradě Karlštejn.

Nejvzácnější je koberec čintámani

Výstava přiblíží kvalitu a rozmanitost tradičních koberců ve sbírkách státních hradů a zámků. Rozdělena bude do čtyř částí podle oblasti původu koberců – na expozici koberců kavkazských, anatolských, perských a turkmenských a afghánských.

K nejvzácnějším exponátům bude patřit monumentální koberec čintámani (pojem známý z filmového zpracování povídky Karla Čapka Čintamani a ptáci z roku 1964) z 16. století, pocházející ze schwarzenberských sbírek a umístěný od skončení světové výstavy koberců ve Vídni roku 1891 na zámku Hluboká.

Sběratelem byl i následník trůnu František Ferdinand d´Este

Z ucelených kolekcí bude zastoupena například historická kolekce anatolských – částečně modlitebních – koberců většinou z 18. století, které zakoupil jako sběratelskou starožitnou kolekci následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d´Este pro svůj orientální salonek na zámku Konopiště.

Největším exponátem výstavy pak bude kášán z Lysic o rozměrech přes 4 x 6 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám