Hlavní obsah

Karlštejn na Velikonoce připravil novou výstavu a prodlužuje otevírací dobu

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z nejznámějších českých hradů hrad Karlštejn připravil na Velikonoce výstavu Šlechtických rodových ražeb 16. a 17. století a pro velký zájem veřejnosti prodlužuje otevírací dobu.

Foto: Lukáš Mašek

Státní hrad Karlštejn

Článek

Nejvýznamnější křesťanské svátky a svátky Jara - Velikonoce lákají mimo jiné také k výletům a setkání s rodinou a přáteli.

Karlštejn zve o Velikonocích na prohlídku historických interiérů. První prohlídková trasa představuje Soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. a prochází dvěma patry Císařského paláce a Malou Mariánskou věží. Během prohlídky lze nahlédnout do Rytířského sálu, Císařovy ložnice, Audienčního sálu, Sálu předků a na závěr si pak návštěvníci prohlédnou unikátní kopii české Svatováclavské koruny a koruny císařů Svaté říše římské, které byly na Karlštejně uloženy od roku 1419 do roku 1421.

"Vzhledem k velkému zájmu ze strany veřejnosti v minulých letech, jsme letos mimořádně rozšířili otevírací dobu hradu. V sobotu 30. 3. a na Velikonoční pondělí bude hrad otevřen až do 18 hodin a v naděli 31. března dokonce do 18.30 hodin," uvedl kastelán hradu Karlštejn Ing. Jaromír Kubů.

Ostatní prohlídkové trasy - Posvátné prostory hradu Karlštejn včetně Kaple sv. Kříže a Vyhlídka z Velké věže budou otevřeny až od 1. května. "Je to především z důvodu ochrany historických interiérů před nepříznivými klimatickými vlivy, které nám brání zahájit provoz v Kapli svatého Kříže dříve," dodal kastelán.

Hrad Karlštejn přivítá Jaro také výstavou Šlechtických rodových ražeb 16. a 17. století, která probíhá až do 27. dubna v prostorách konírny Císařského paláce hradu.

V letošním roce Karlštejn slaví 40. výročí natočení filmového muzikálu Noc na Karlštejně a připravuje pro letošní rok celou řadu akcí. Vůbec poprvé v historii budou na Karlštejně vystaveny originály kostýmů a rekvizit z filmového muzikálu Noc na Karlštejně, kterou připravuje management hradu ve spolupráci s Barrandov studio - divize Fundus. Na třicítku kostýmů si budou zájemci moci prohlédnout od 1. května do 30. září. Podle ředitelky Barrandovského fundusu Věry Krátké bylo dohledání originálů kostýmů takovým malým zázrakem.

Téma Noci na Karlštejně se také promítne do letošních nočních prohlídek. Letos ponesou téma Po stopách filmu Noc na Karlštejně. "Je to pro nás krásná příležitost připomenout tento legendární filmový muzikál a přiblížit návštěvníkům místa, kde se film na hradě točil. Bude toho samozřejmě ještě víc a věříme, že i letos se budou noční prohlídky líbit," informovala Mgr. Radka Pavelcová, hlavní koordinátorka projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám