Hlavní obsah

Karel Schwarzenberg besedoval ve zcela zaplněné Sladovně v Písku

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Do posledního místa zaplněné prostory v písecké Sladovně, kde proběhla 8. února od 18 hodin beseda s Karlem Schwarzenbergem, svědčily o tom, že přes minimální propagaci toto jméno přitáhlo na akci až nečekaný počet zájemců o setkání s osobností po generace spjaté s jihem vlasti.

Foto: Václav Turek

o besedu byl velký zájem

Článek

Moderátorem besedy byl Mgr. Pavel Sekyrka, předseda písecké skupiny pořádající České křesťanské akademie. Krátce představil hosta a zmínil, že dopoledne již proběhlo jeho setkání se studenty Obchodní akademie v Písku.

Jako první padl dotaz, zda se Karel Schwarzenberg domnívá, že současný arcibiskup Dominik Duka je vzhledem k svému přátelství s prezidentem Zemanem schopen hájit zájmy církve, a zda ji vůbec plně zastupuje, protože i obyčejní lidé jinak pohlíželi na jeho předchůdce, jako byli kardinálové Beran, Tomášek nebo Vlk. Obdobně jako na další dotazy Karel Schwarzenberg odpovídal věcně - v tomto případě mluvil o nutnosti umět žít se sousedy, což se současnému arcibiskupovi daří.

K dotazu, co si myslí o pracovním táboru v Letech, zcela jasně uvedl, že „to bylo svinstvo”, že na tomto místě vybudovat prasečí farmu byl nepochopitelný čin.

Došlo na jeho pocity při návratu na zámek Orlík, kdy se stal jak návštěvníkem objektu, tak zasvěceným průvodcem.

Rovněž padla otázka, jak vnímá sílící dehonestaci bývalého prezidenta Václava Havla. Z méně vážných témat to byly dotazy kupříkladu o jeho jízdách na koni, či finální, které místo má rád a kde rád odpočívá.

Žádné očekáváné velké poselství v posledních slovech "hostinského a lesníka", jak se hrdě tento původem šlechtic označil, nezaznělo, vyslovil jen přání, aby se lidé nestyděli za svoji víru a kostely nebyly tak prázdné, jak často vídá.

Akci završila autogramiáda, při které účastníci měli možnost krátce s Karlem Schwarzenbergem pohovořit, někteří mu přinesli i malé dárky a vyfotografovali se s ním.

Pohodový průběh akce v prostoru Bílých trámů ve Sladovně, prostý výpadů z té či oné strany, potvrdil, že stále je spousta lidí, kteří chtějí naslouchat a umí se slušně zeptat.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám