Hlavní obsah

Karel IV. se potká s bratrem v noci na hradě Malenovice

Novinky, Barbora Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbené noční prohlídky hradu Malenovice se znovu uskuteční v sobotu 13. srpna od 20 hodin. Milovníci romantiky budou mít druhou a na delší dobu i poslední příležitost toulat se expozicemi hradu až do noci. Hrad bude totiž po konci letošní sezóny kvůli opravám na nějaký čas pro veřejnost uzavřen.

Foto: Barbora Janečková

Karel IV. a jeho bratr Jan Jindřich

Článek

Ani tentokrát nebude při nočních prohlídkách chybět tajemný příběh o setkání dvou bratrů, císaře římského Karla IV. s Janem Jindřichem, markrabětem moravským, majitelem panství a zakladatelem hradu Malenovice.

Po jejich stopách se návštěvníci hradu mohou vydat od osmé hodiny večerní, aby si na své přišly i rodiny s menšími dětmi. Bohatý program skončí hodinu před půlnocí.

„Nový scénář nočních prohlídek od manželů Volkmerových z ostravského Divadla loutek se osvědčil už při své premiéře 16. července, i když program musel být kvůli vytrvalému dešti částečně omezen,“ uvedla Milena Dvořáková z pořadatelského Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Příběh dvou bratrů se začne před diváky odvíjet už před volným vstupem do hradních expozic. „Kramářská píseň zazní před bránou do hradu, na nádvořích se mezi šermířskými bitkami zastaví i oba hlavní hrdinové, císař Karel IV. v podání našeho kolegy zoologa Dušana Trávníčka a markrabě moravský Jan Jindřich ztvárněný muzejním pedagogem Petrem Hrabinou,“ prozradila M. Dvořáková.

Po vyslechnutí tajného rozhovoru obou šlechticů na horním nádvoří se mohou zájemci vydat do všech hradních expozic a prohlédnout si interiéry plné překvapení na vlastní pěst.

Obdivuhodné budou zejména věrné repliky historických kostýmů, vznešené dobové tance v malovaném sále nebo živé obrazy. V programu vystoupí skupiny historického šermu Berendal a Solutus, ohňová show Fuerza del Fuego, jejíž členové budou do setmění tančit s hedvábnými šátky. Mezi účinkujícími nebudou ani letos chybět pracovníci zlínského muzea.

Akce se koná za každého počasí. Vstupné na noční prohlídky je 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti do 15 let. Děti do tří let věku a ZTP mají vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám