Hlavní obsah

Karel Berousek uvádí Originál cirkus Sultán

Novinky, Petr Gongol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do hanácké metropole dorazil jeden z největších a nejpopulárnějších tuzemských cirkusů, který nese jméno slavného cirkusového rodu Berousků. Stát tu bude do 4. března.

Foto: Petr Gongol (www.cirkusy.eu)

Berouskův cirkus začíná sezónu v hanácké metropoli

Článek

Tradiční cirkusové jméno Berousek má již 250 let tradici. Jedná se o jeden z nejstarších a nejúspěšnějších cirkusového rodů v České republice.

Nejvíce jméno Berousek proslavil Ferdinand Berousek ve filmu šest medvědů s cibulkou a poté jeho syn Karel Berousek, který procestoval se svými medvědy téměř celý svět. Obrovský úspěch pak Berouskové zaznamenali v Americe, kde byli jako jediný z českých umělců pozvaný na hostování v největším Disneylandu na světě v Orlandu na Floridě.

V dnešní době podnik Berousek Originál cirkus Sultán provozují Karel a Erik Berouskové, kteří jsou již sedmou generací svého rodu. Drezúry zvířat, kterou tuto rodinu proslavily, jsou prováděny s tolerancí, porozuměním a láskou ke zvířatům, které motivují výhradně krmivem a cvičí je pouze v tom, co je baví a k čemu je nemusí nutit.

Ačkoliv rodinu Berouskových proslavily především drezúry medvědů, Karel Berousek se ve svém podniku zaměřil na zcela jiné šelmy, a to konkrétně na smečku sibiřských tygrů v čele se vzácným bílým bengálským tygrem Alexem. Dalším lákadlem je rovněž pirátská show s krokodýly, velbloudi, lamy, strakatí osli, kachny a mnoho dalšího. Za zmínku rovněž stojí také artistické umění bratří Berouskových, které sklízelo festivalové úspěchy nejen na pražském mezinárodním festivale, ale také v Paříží a Španělsku.

V letošní novém představení se poprvé českému publiku pouze v manéži cirkusu Berousek Sultán představí také artistické Duo Stipka s akrobacií na koních Pas de deux, které bylo oceněno bronzovou medailí na nejprestižnějším cirkusovém festivale v monackém Monte-Carlo.

Vůbec poprvé rodina Berousková postavila své červeno-bílé šapitó na novém prostranství v Olomouci u Baumaxu v ulici Holická, kde bude stát od 21. února až do 4. března. Představení se budou konat vždy ve všední dny od 17:00, sobota od 15:00 a neděle od 11:00 hodin dopoledne. Cirkusová pokladna se otevírá vždy dvě hodiny před začátkem každého vystoupení. V těchto ještě chladných dnech je cirkusový stan vyhříván horkým vzduchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám