Hlavní obsah

Kaple a kapličky v Ostravě a blízkém okolí

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé, krásně udržované stavby, doplňují kolorit krajiny a spolu s kostely patří k tomu lepšímu, co se dá obdivovat. Tyto nádherné stavby, dnes již často opravené a opravované, by nás měly přinutit zastavit své kroky a alespoň na chvíli se zamyslet.

Foto: Josef Kubíček

kaple v Proskovicích

Článek

Kaple a kapličky, které mohou být zděné, dřevěné nebo jen z kamene, stojí pokorně uprostřed vesnic, na ulicích měst, pod korunami staletých stromů, u polních cest nebo vedle silnic.

Kaple je křesťanská modlitebna s rozsáhlejším vnitřním prostorem , často mívá sedlovou střechu. Vzhledem a výzdobou je podobná menšímu kostelu, oproti kapličce je větší, mohutnější. Kaple na rozdíl od kostelů patřívaly či patří obci, stává ve středu zástavby a má zvonici a zvon. Ve volné krajině nemívají zvonici, většinou nemají ani okna. Jsou stavěny u cest, u rozcestí, na místech významných událostí, na kopcích, podobně jako kapličky.

Kaplička je menší sakrální objekt, se kterým se setkáváme zejména na vesnicích. Je to menší budova než kaple či kostel. Kaplička je spíše lidové označení, jinak jsou vedeny jako kaple. Podobně jako kaple bývá i kaplička zasvěcena některému svatému a místně se k jednotlivým kapličkám mohou vázat různé tradiční nebo náboženské obřady a oslavy. Dobou největšího rozšíření kapliček bylo baroko, ale jejich budování pokračovalo i později. V bezprostřední blízkosti některých kapliček se mohou nacházet tzv. boží muka, která bývají starší než samotná kaplička. Kapličky můžeme rozdělit na kapličky bez vnitřního prostoru, s vnitřním prostorem a vestavěné.

Kaplička bez vnitřního prostoru  mívá nižší výklenek výše nad zemí, má sedlovou střechu, často s drobným kovovým křížem. Kaplička s vnitřním prostorem nemívá okna, vnitřní prostor bývá tak na otočení. Vestavěná kaplička je součástí jiné stavby a bývá např. ve štítu domů. Důvody staveb kapliček a jejich místa bývají různá, vyznačují rozcestí, křižovatky, stojí blízko památného stromu, studánky, pramene, označují místo události.

V současné době dochází z iniciativy farností, místních úřadů, ale i občanů k rekonstrukci kapliček. Při jejím dokončení  je obvyklé vzhledem k jejich sakrálnímu charakteru znovu kapličku za účasti duchovního vysvětit.

Nejstarší touto památkou v této galerii je kaple v Proskovicích, zasvěcená sv. Floriánovi v roce 1737, dále modlitebna církve pravoslavné v Michálkovicích - chrám Narození přesvaté Bohorodice, což byla původně mariánská kaple z roku 1866, Martinovská kaple se zvonicí původně dřevěná a zděná z roku 1931. Z novějších pak zachráněná Keltičkova kamenná kaplička vysvěcená v roce 2005 a kaplička z roku 2006 v Šilheřovickém zámeckém parku na památku sv. Huberta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám