Hlavní obsah

Kanadské horské městečko Banff láká lyžaře, nejrušněji je tu ale v létě

Novinky, Pavel Hájek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi poznáváte nová místa a trávíte svou zimní dovolenou v zasněžených horách? Milujete zimní sporty všeho druhu, nebo jen rádi trávíte svůj čas u praskajícího krbu s vybraným jídlem a sklenkou dobrého vína? Ať tak či onak, sympatické horské městečko Banff je to pravé místo pro vás.

Foto: Pavel Hájek

Vánoční výzdoba města Banff v pozadí s horou Cascade.

Článek

Kanadskou Mekku zábavy a sportu naleznete v jihozápadní části provincie Alberta, přibližně 126 km západně od Calgary v Národním parku Banff. Sám park má rozlohu 6640 km čtverečních a sousedí s Národními parky Jasper, Yoho a Kootenay.

Město Banff je i s celým údolím řeky Bow obehnáno skalnatým masívem albertských hor Rockies. Leží v nadmořské výšce 1463 metrů a je po sousedním Lake Louise druhým nejvýše položeným městem Kanady. Při pohledu z města okolo sebe uvidíte zasněžené vrcholy hor Rundle, Sulphur, Cascade, Tunnel a Mount Norquay, z nichž některé dělají městu Banff v druhé polovině dne stín.

Díky své nadmořské výšce se Banff v zimě může pochlubit nadprůměrnými sněhovými srážkami a mrazivým počasím. To sem každoročně přivádí davy turistů a dobrodruhů hledajících příležitost k práci v místních lyžařských střediscích Mount Norquay, Sunshine Village, Lake Louise nebo přímo ve městě.

Začátkem prosince začíná oficiálně zimní sezóna. Lyžařská střediska otevírají zbytek do teď zavřených sjezdovek, ve městě se slavnostně pořádá vánoční průvod a restauratéři se s ostatními obchodníky chystají na návaly vánočních turistů.

Trochu překvapující je fakt, že nejrušnější sezónou roku není zima, ale léto. Počet lyžařů a snowboardistů v minulých letech klesl poté, co se managment místních lyžařských areálů rozhodl zrušit dopravu v ceně i tak poměrně drahého skipasu. Navzdory nižší návštěvnosti v porovnání s minulými lety a vyššími cenami, Banff stále patří k nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším místům Kanady.

Husté smrkové lesy jsou domovem medvědů černých a grizzly, velikých jelenů wapiti, srnek na které narazíte s trochou štěstí i ve městě, losů, horských koz, muflonů, vlků, horské pumy, kojotů a jiné kanadské divočiny. Modré bystřiny, zamrzlá jezera, okolní ledovce a samozřejmě i okolní zasněžené hory Rockies, to vše dohromady ve vás navodí příjemný pocit.

Banff je však vyhledáván hlavně pro svou strategickou polohu. Lehce se z něj dostanete do všech tří banffských Ski areálů Norquay, Sunshine Village i Lake Louise, kde se jel první závod o světový pohár ve sjezdovém lyžování. Extrémní lyžaři nebo snowboardisté si mohou připlatit a nechat se vyvézt helikoptérou na strmé kopce s čerstvým prašanem. Běžkaři tady také nepřijdou zkrátka. Pro ně tady mají nachystanou celou síť tratí. Veliké popularitě se zde těší výlety se psím spřežením a pro milovníky rychlosti a silných motorů výlety na sněžných skútrech.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, Banff je také ideálním místem pro odpočinek. Po náročném dni si můžete oddychnout u dobré večeře ve městě nebo v přírodních termálních lázních pod rozzářenou hvězdnou oblohou na úpatí hory Sulphur.

Reklama

Výběr článků

Načítám