Hlavní obsah

Kampu ovládnou "pichlavé" fotografie

Novinky, Veronika Michálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Bartoška, Ondřej Brzobohatý, Marek Eben, Tomáš Klus, Lukáš Konečný, Jiří Korn, Milan Lasica, Libor Pešek, Bolek Polívka, Jan Potměšil, Robert Vano a Petr Zuska si vyzkoušeli, jaké by to bylo žít s tzv. nemocí motýlích křídel.

Foto: DebRa ČR

Ondřej Brzobohatý s klaviaturou plnou napínáčků

Článek

V rámci charitativního projektu Jitky Čvančarové 12 plus 12 vznikly snímky, které budou součástí výstavy na pražské Kampě. Na nich je 12 významných českých mužů zachyceno v pro ně typické situaci, viděné však očima lidí s tzv. nemocí motýlích křídel. Na výstavě tak budete moci spatřit např. Libora Peška s taktovkou s trny, Ondřeje Brzobohatého s klaviaturou plnou napínáčků nebo Roberta Vana s fotoaparátem ze žiletek.

Projekt 12 plus 12 vznikl na podnět Jitky Čvančarové minulý rok. Cílem projektu je upozornit na to, že mezi námi žijí lidé s onemocněním Epidermolysis bullosa congenita. Pacienti mají extrémně zranitelnou a křehkou kůži. Na té se i po sebemenším doteku tvoří puchýře a oděrky. Protože jemnost a zranitelnost kůže lidí s EB připomíná křehkost motýlích křídel, vžilo se pro EB symbolické označení „nemoc motýlích křídel“. O nemocné v ČR pečuje EB Centru při FN Brno ve spolupráci s o.s. DebRA ČR.

Všechny fotografie budou součástí diáře pro rok 2012. Výtěžek z prodeje diáře poputuje na pomoc lidem s EB, o které se stará sdružení DebRa ČR.

"Pichlavé" portréty známých českých osobností v podání fotografky Lucie Robinson lze vidět na pražské Kampě od 12. září do 31. října. Poté se výstava přestěhuje do Brna.

Reklama

Výběr článků

Načítám