Hlavní obsah

Kam s přepáleným olejem? Nejlépe do sběrných nádob

Novinky, Hana Halaštová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přepálený olej z fritézy do vody ani do půdy nepatří. To asi tušíme všichni, ale kam s ním? Nejlépe do sběrných nádob, které jsou rozmístěné po vašem městě. Víte o nich?

Článek

Blíží se Vánoce a ve spoustě domácností zavoní řízky - rybí, kuřecí, vepřové - z jakého masa budou je jedno. Co je ale všechny spojuje je potřeba oleje na smažení. Oleje, který je potřeba následně zlikvidovat.

Kam z ním? Dělala jsem si rychlý průzkum mezi hospodyňkami na sociálních sítích a otázku jsem položila ženám v mém okolí. Většina domácností vylévá olej do dřezu nebo záchodu. V podstatě je to ta nejhorší možná varianta. Trpí tím čističky odpadních vod i kanalizace, a navíc olej a zbytky v potrubí slouží jako potrava pro krysy a potkany.

Lepší varianta je nalít zbytek oleje do odpadků, které následně končí v popelnici. Tuto metodu lze ale využít pouze pro zbytky oleje na pánvičce, nikoliv pro celou fritézu. Kdo má doma hospodářská zvířata, můžete olej zkrmit, ale musí pohlídat, aby nebyl "černý jak bota".

A jak má postupovat běžný člověk, který nechce znečišťovat vodu, ale nemá doma prasátko? Vychladlý olej nalejete do lahve a donesete na sběrné místo - běžně je to sběrný dvůr, který funguje v každém městě i větší vesnici. Vyzkoušela jsem sběrný dvůr u nás v Zašové, kde s úsměvem a bez problémů přebrali několik plastových lahví s olejem.

Z odpovědí v mém rychlém průzkumu na sociálních sítích jsem se dozvěděla, že na Rožnovsku a Valašskomeziříčsku je možné využít i jiné místa. Sběrné místo je například i ve Valašském Meziříčí na ZŠ Žerotínova a na ZŠ T. G. Masaryka, v Policích nebo v Rožnově p. R. v bezobalovém obchodě centra Zdravé Já na Palackého ulici.

Byla jsem zvědavá, jak to funguje, proto jsem do obchodu Zdravé Já donesla naši "olejovou zásobu". Olej s mých nádob přelili do barelu, který si svozová firma odveze a dále olej zpracuje. Z mého odpadu se tedy stala surovina, kterou dál někdo zhodnotí.

Od prodavačky jsem se dozvěděla, že sběr oleje je součástí širšího projektu Zodpovědného nakládání s potravinami, které se stávají odpadem. Ne náhodou se vše odehrává v prostorách bezobalového obchodu - tady se najdou lidé, kteří jsou ochotní dělat věci jinak.

V rámci projektu běží kromě sběru oleje v testovacím režimu i sběr suchého pečiva a vaječných skořápek, které jsou následně darovány na farmu, ze které se do obchodu vozí vajíčka. A majitelka obchodu prozradila, že díky dotaci města Rožnov pod Radhoštěm se začátkem roku rozjede i Veřejná lednice.

Ne všechny zbytky z domácnosti musí nutně skončit jako odpad v popelnici. A je dobře, že přibývají možnosti, jak se chovat zodpovědně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám