Hlavní obsah

Kam s odloženým vánočním stromkem? V Plzni odpověď znají

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odložíte-li odpad mimo místo k tomu určené, tedy vyhrazené kontejnery, zakládáte, ať už vědomě nebo nevědomě, černou skládku. Svátek Tří králů, kdy se odzdobuje vánoční stromeček, se blíží. Kam ale se stromkem?

Foto: Jan Tykvart

6. ledna se tradičně sundavají vánoční ozdoby a zbytky čokoládové kolekce z vánočních stromků. Otázku, kam s odzdobeným stromkem, řeší řada domácností

Článek

V Plzni mohou lidé stromky bezstarostně odložit vedle popelnic. Plzeňský centrální obvod, tak jako každý rok, vychází svým obyvatelům vstříc a zajistil úklidové firmy, které se o odložené stromky postarají.

„Naši obyvatelé mohou stromky nechat vedle popelnic. Zajistili jsme úklidové firmy, které budou stromky během ledna, února a března dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek, odvážet. Pokud zjistíme u kontejnerů velké nahromadění stromků, vyrazí firmy do ulic i mimo tyto dva svozové dny,“ uvedl starosta centrálního obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach. 

Samotný odvoz vánočních stromků bude zahájen ve čtvrtek 6. ledna. Vzhledem ke zkušenostem z let minulých lze očekávat, že centrální obvod ze svých ulic odklidí čtyřicet až padesát tun stromků.

„Jde o speciální službu, kterou úklidové firmy vykonávají na základě zvláštní objednávky. Firmy jsou placeny podle odvedené práce a najetých kilometrů. Počítáme, že odvoz stromků náš obvod bude stát okolo sta tisíc korun,“ upřesnil starosta Jiří Strobach náklady na úklid stromků z plzeňských ulic.

Kam stromky z ulic poputují? Najatá úklidová firma je bude svážet do Plzeňské teplárenské, kde budou likvidovány ekologickou cestou a energeticky zužitkovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám