Hlavní obsah

K nejúspěšnějším evropským chovatelům volavčíků člunozobých patří i zlínská zoo

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volavčíky člunozobé odchovávají zahrady v Praze, Dvoře Králové a ve Zlíně, díky čemuž je Česká republika velmocí v odchovu této jihoamerické volavky. Ve Zlíně se těší v průběhu několika měsíců ze dvou mláďat, čímž se zdejší zoo řadí mezi nejúspěšnější evropské chovatele za poslední rok.

Foto: Václav Štraub
Článek

"Volavčíky chováme volně v prostoru tropické haly Yucatán. Místem, které si vybrali k životu, je nad expozicí aligátorů amerických, kde se nachází umělý kmen. Během času prorostl vegetací a jeho horní část poskytuje ideální podmínky pro umístění hnízd. Právě zde volavčíci hnízdí a odchovávají své potomky," uvedl kurátor zlínské zahrady Pavel Shromáždil.

I když se vše zdálo v naprostém pořádku, při předchozích odchovech zaznamenali ošetřovatelé nešťastné incidenty mezi odrostlými mláďaty volavčíků a samcem chvostana bělolícího. Proto museli přistoupit k zásadní změně.  

První 2 až 3 týdny po vylíhnutí ponechávají mladé v hnízdě, kde o ně vzorně pečují oba rodiče. Poté je z hnízda odebírají a umisťují do chovného boxu, který mají v přípravně tropické haly. V prvních dnech se ošetřovatelé snaží volavčíky uměle přikrmovat menšími sladkovodními rybkami, což nebývá ze začátku jednoduché.

"Ptáci příliš nespolupracují, protože se ošetřovatelů bojí a nechápou náhlou změnu. Obvykle se ale vše po pár pokusech uklidní a rychle pochopí, že se naopak mohou na příchod  ošetřovatelů těšit, protože mají něco dobrého k jídlu," dodává kurátor.

Protože ale nikdo nechce, aby z malých volavek vyrostli tvorové závislí na lidské společnosti, když trochu odrostou, dostávají rybky do misek. V době, kdy touží po prověření svých leteckých schopností, jsou přemístěny do prostornější proletové voliéry. "Tímto způsobem jsme již zdárně odchovali tři mláďata - dva samečky a jednu samičku. Další dvě mláďata, která se vylíhla 3. a 4. ledna, máme v současné době v odchovném boxu. Jejich pohlaví nelze poznat podle vzhledu, proto čekáme na rozbor DNA jejich peříček," pochlubil se Shromáždil. 

Zatímco mláďata si užívají soukromí v chovatelském zázemí, čtveřici dospělých volavčíků člunozobých naleznete v  tropickém skleníku Yucatán. Pohledné rybožravé ptáky zahlédnete pouze v případě, že se obrníte trpělivostí. Svou hlavní aktivitu si ponechávají na večerní a noční hodiny. Přesto se dají vidět i přes den, jen vědět, kde je hledat. 

Volavčík člunozobý

Brodivý pták vyskytující se ve Střední a Jižní Americe se vyznačuje silným širokým zobákem – 7,5 cm dlouhý a 5 cm široký. Jeho funkce není doposud úplně dobře známa. Patrně souvisí se získáváním potravy, kdy kořist do zobáku nabírá. Typické jsou pro volavčíka i obzvláště velké oči, které svědčí o nočním způsobu života. Velmi výrazný je i hlasový repertoár včetně klapání zobáku, který připomíná tleskání rukou. Jedna forma dlouhého „zpěvu“ vyvolává někdy chórový ohlas u ostatních ptáků v kolonii.

Je aktivní hlavně za soumraku a v jeho jídelníčku najdeme různé vodní živočichy – malé savce, obojživelníky, ryby i bezobratlé.

Reklama

Výběr článků

Načítám