Hlavní obsah

K 700. výročí narození Karla IV. postavily děti ve Valticích pro knihovnu katedrálu

Novinky, Kristýna Weiserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna ve Valticích dlouhodobě spolupracuje s dětmi ze ZUŠ pod vedením MgA. Zdenky Benešové. Děti většinou vyzdobují knihovnu svými obrazy, tentokrát se však rozhodly pro větší projekt. Postavily pro knihovnu domek na hraní ve formě katedrály.

Foto: Kristýna Weiserová

Několik dětí, které se na stavbě katedrály podílely.

Článek

Stavbu katedrály nám přiblížila jejich učitelka Zdenka Benešová.  

„S dětmi jsme si při stavbě katedrály vyzkoušeli týmovou práci a také jsme si trochu zasoutěžili. V každé skupině měly děti navrhnout svojí gotickou katedrálu a svůj návrh obhájit. Podle všemi zvoleného, nejlepšího návrhu jsme pak společně vytvořili katedrálu, na které se podílely všechny děti v rozdělených rolích jako architekti, skláři, sochaři apod. Vznikly tak tři katedrály, dvě jsou malovány na velkých formátech a třetí je postavena z kartonů, ale také z vyřazených knih z Městské knihovny. Ta se stala naším mecenášem, neboť nám koupila kvalitní lepidlo a poskytla vyřazené knihy. Pro výzdobu katedrály nám byl inspirací španělský architekt Antoni Gaudí. Stavbu jsme po dokončení přestěhovali do knihovny, kde si v ní děti mohou hrát, číst nebo si jen prohlížet texty a obrázky z vyřazených knih, které tak získaly jiný význam,” uvedla Zdenka Benešová.

Dnes můžeme novou „dominantu” Lednicko-valtického areálu najít v dětském oddělení Městské knihovny, kde je volně přístupná všem dětem. A co na katedrálu říkají samotné knihovnice?

„Původně to měl být jen malinký domek ve tvaru rotundy či hradu s cimbuřím,” sdělila nám jedna z knihovnic. „Nakonec byla ale podoba domku přizpůsobena tomu, co právě děti aktuálně s paní učitelkou probíraly tedy gotice. Vznikla tak pod dětskýma rukama krásná katedrála, shodou okolností právě v roce 700. výročí narození Karla IV., který sám nechal vystavět katedrálu sv. Víta v Praze. Můžeme tedy katedrálu nejen brát jako dárek pro děti, které navštěvují knihovnu, ale také jako malý dárek k narozeninám našeho významného panovníka.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám