Hlavní obsah

Juniorští reprezentanti ve voltiži bodovali na mistrovství světa v Rakousku!

Novinky, Lenka Hatlapatková

Začátkem srpna se v rakouském Ebreichsdorfu uskutečnilo mistrovství světa ve voltiži, kterého se zúčastnilo i sedm juniorských reprezentantů České republiky. Šest z nich bylo z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec u Bolatic na severní Moravě.

Foto: JK voltiž Albertovec
Článek

Ti v kategorii skupin vybojovali úžasné 5. místo, což je dosud nejlepší umístění juniorských českých voltižních jezdů v historii!

Světového šampionátu, který se koná jednou za dva roky, se zúčastnilo celkem 289 závodníků z 19 zemí. Soutěžilo se zde v kategorii jednotlivců mužů a žen, v kategorii Pas de Deux (dvojic) a v kategorii juniorských skupin (závodníci ve věku od 6 do 18 let). Z českých zástupců postoupila pouze nejúspěšnější juniorská skupina z JK voltiž Albertovec a tři jednotlivci, kteří museli splnit náročnou kvalifikaci a získat známku min. 6,5 bodu na mezinárodních závodech.

„Voltiž je náročný a pro diváka velmi adrenalinový a esteticky půvabný sport. Je charakterizován jako gymnastická akrobacie na neosedlaném koni, který cválá. Voltiž je jedinou jezdeckou disciplínou, ve které má Česká republika mistra světa, kterým se stal v roce 2008 v kategorii mužů Petr Eim,“ uvedla Romana Kubíková, matka 13leté reprezentantky Lucie z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec

„Děti se tomuto sportu věnují již od zhruba čtyř let a trénují minimálně třikrát týdně. Je to velmi náročný sport, při závodech se hodnotí nejen technické provedení cviků, ale i umělecký dojem a kůň,“ dodala.

Kromě již zmíněného letošního 5. místa na mistrovství světa v kategorii juniorských skupin se může tento úspěšný moravský klub pochlubit také 7. místem juniorských skupin z MS 2015 v holandském Ermelu a 4. místem z mistrovství Evropy 2016, to také vybojovala juniorská skupina. V roce 2014 se tým JK voltiž Albertovec poprvé nominoval také na Světové jezdecké hry (tzv. jezdeckou olympiádu), která se konala ve vzdálené Normandii.

„Všechny děti v našem oddílu JK voltiž Albertovec ve věku od čtyř do 20 let prochází v přípravě kombinací gymnastiky, posilovny, baletu a tance, a i přes mrazivé počasí absolvují pravidelné tréninky a víkendová soustředění na koních. Na prvním místě je u dětí péče o koně, poté se věnují sportu,“ dodala Kubíková.

Voltiž má na Albertovci již třicetiletou tradici a cvičenci tohoto klubu jsou od roku 2008 několikanásobnými držiteli titulu Mistrů České republiky, pravidelnými účastníky mezinárodních závodů a od roku 2008 se pravidelně účastní mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám