Hlavní obsah

Judita z Prahy motivuje jízdou na kole hendikepované k pohybu

Novinky, Vendula Brdičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Judita Klosaková z Prahy, která do svých 37 let podstoupila nejen náročnou onkologickou léčbu, ale i výměnu kyčelního kloubu, se poprvé na elektrokole v rámci projektu Apache mění život projela na Barrandov, kde bydlí.

Foto: Apache Elektrokola

Judita Klosáková motivuje v projektu Apache mění život ostatní Pražany k jízdě na kole.

Článek

Hendikep, zdravotní omezení po nemoci nebo po operaci. Důvody, které vás mohou sesadit ze sedla kola. Dostat se zpátky do aktivního života pomáhá projekt Apache mění život.

„Cílem projektu je pomoci účastníkům navrátit život do těch správných kolejí, ale také ukázat všem ostatním, že elektrokolo může být skvělým pomocníkem při řešení mnoha tíživých životních situací, včetně těch zdravotních,” říká zástupce české značky Apache Lukáš Bárta.

Judita Klosaková z Prahy se účastní projektu poprvé. Elektrokolo, která má na tři měsíce půjčené v rámci projektu, si poprvé vyzkoušela v pražských Žlutých lázních v červnu letošního roku. Elektrokolo ji bylo předáno na festivalu České pojišťovny, jehož pořadatelem byla neziskovka Cesta za snem.

Spolek Cesta za snem má jako hlavní cíl integraci lidí s postižením do normální společnosti právě skrze sport a sportovní aktivity. Z toho úzce vyplývá i spolupráce s elektrokoly Apache. Cesta za snem i elektrokola Apache jsou i ryze české, což bylo dalším hlavním důvodem ke spolupráci.

„Lidé po úrazech, těžkých onemocněních nebo senioři mají k dispozici skvělou alternativu vyšvihnout se zpět do sedel díky elektrokolům a dále jezdit, což je naprosto skvělé,” uvedl předseda spolku Cesta za snem Heřman Volf.

Judita Klosaková je mladá žena, která miluje pohyb. Ráda by ukázala i jiným lidem, že jezdit na kole uzdravuje. A to i v Praze. „Po dlouhé onkologické léčbě, která trvala několik let, jsem podstoupila i výměnu kyčelního kloubu. Musela jsem se tedy učit znova chodit. Znovu důvěřovat svému tělu a být odvážná. Pohyb mi chyběl celá dlouhá léta. Jeden z mála lékaři doporučených sportů, který můžu po výměně kyčelního kloubu dělat, je cyklistika. Doma jsem měla rotoped. Jezdila jsem na něm, koukala z okna a představovala si, jak jezdím venku. Ano, výhra v projektu Apache mění život mi můj život změnila dokonale,” říká Judita.

Projekt Apache mění život pomáhá dostat se zpátky do aktivního života. Elektrokola se v něm stávají společníkem lidem, které život v jízdě na kole omezil. Třetí ročník projektu odstartoval zkraje letošního jara a zapojit se do něj mohl skutečně každý. Přihláška byla podmíněna zasláním krátkého motivačního dopisu s vysvětlením, jak by elektrokolo mohlo být danému zájemci prospěšné.

Cílem projektu je ukázat na příkladech konkrétních osob, jak elektrokolo může v životě pomáhat nebo ho dokonce změnit k lepšímu. Vybraní aktéři nyní budou mít tři měsíce na to, aby se s elektrokolem sžili a aby jej používali v každodenním životě. Se svými zážitky a postřehy se budou dělit na stránkách Apache Elektrokola s ostatními lidmi, aby jim ukázali, jak elektrokolo může pomáhat. Pokud účastníci splní všechny podmínky projektu, elektrokolo jim bude darováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám