Hlavní obsah

Jsou místa, kam komisaři sčítací formuláře nepřinesli

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půlnocí ze čtvrtka na pátek 26. března padl rozhodný okamžik Sčítání lidu 2011, ale sčítací formuláře ani napodruhé nenašly spoustu majitelů. Česká pošta na mnoha místech Prahy akci nezvládla.

Foto: ceskaposta.cz, scitani.cz, koláž: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Taky se vám stalo, že jste čekali na komisaře a ten nepřišel? Opevnili si nervy a odešli na poštu? To ovšem není třeba. Sčítací komisař je povinen vám formuláře doručit.

Uveďme jeden z příkladů: V prvním termínu komisař v Praze-Řepích nepřišel a zároveň nebyl uveden v databázi komisařů, informační linka nefungovala a vedoucí místní pošty pouze oznámila, že už v domě na neohlášené návštěvě byli a na další již nepřijdou. Více se o případu dočtete zde. Po úspěšném vybojování termínu nové návštěvy komisaře nastal mírný optimismus ve fungování České pošty a jejich komisařů. Ne na dlouho.

Domluvený nový termín návštěvy komisaře přes informační linku byl opět neúspěšný. V daný čas se nikdo nedostavil a do tohoto okamžiku nelze tudíž formuláře vyplnit.

Pošta v médiích ve středu i čtvrtek ujišťovala, že formuláře nemohla doručit pouze zemřelým osobám, lidem kteří nebyli doma nebo si formuláře nechtěli převzít, ale i těm, kteří změnili bydliště. V pátek již začala připouštět chyby komisařů a špatnou distribuci. Mluvčí České pošty Marta Selicharová na dotazy k tomuto konkrétnímu případu již nereaguje.

„Váš případ jsem předal k urgentnímu řešení České poště. Pokud jste skutečně byl dvakrát doma ve stanovený termín a komisař nedorazil, je to samozřejmě jeho pochybení. Komisaři mají ze zákona povinnost navštívit domácnosti ještě do deseti dnů od rozhodného okamžiku, pokud je ještě nenavštívili. Vyčkejte proto, komisař by vás ještě měl navštívit,“ reagoval na tento případ Jan Sedláček z ČSÚ. Zároveň se také omluvil za chybující komisaře a dodal, že většina z 10 tisíc komisařů pracuje správně.

Podobné případy se objevily také na Žižkově, kde komisař nedorazil a lidé bydlící na této adrese místo lístečku ve schránce s datem nové návštěvy komisaře, našli na domovních dveřích pouze upozornění, kam se mají dostavit pro své formuláře. 

Reklama

Výběr článků

Načítám