Hlavní obsah

Joyful Noise: barevný gospel znovu v Industře

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 21. a 22. října do Brna přijedou dánské gospelové hvězdy Claes Wegener a Laura Kjaergaard. Spolu povedou už třetí Joyful Noise víkend, kde s amatérskými zpěváky z celé republiky i několika dalších evropských zemí nacvičí s osm písní a nadchnou publikum při nedělním závěrečném koncertě.

Foto: Elsa Rauerová

Joyful Noise 2015

Článek

Akce navazuje na sedmiletou tradici brněnských gospelových dnů, v České republice se podobné akce pořádají už 15 let. Než do hry vstoupili Joyful Noise, tak se kupodivu všechny tyto akce odehrávaly v černém oblečení, povolené byly maximálně barevné doplňky. Na jednotném černém oblečení při jinak veselé a nespoutané hudbě nebylo kupodivu shledáváno vůbec nic nepatřičného.

Svým způsobem to dobře navazovalo na českou sborovou tradici, kde je jednotnost a disciplína základem a dirigent je autorita, se kterou se nediskutuje. Věci mají mít svoji hierarchii, čas a řád, případná chyba nebo vybočení neprospívá, ale naopak může celou tu věc znehodnotit, možná i znesvětit, protože jde přece o církevní hudbu.

Proti tomuto názoru se Joyful Noise vymezili od samého počátku, černé oblečení nahradila barevná trička, koncerty v kostelech zpívání po ulicích, místo uplatňování autority začal probíhat dialog. Sbor se otevřel ostatním hudebním vlivům, začal pěstovat publicitu a mezinárodní vztahy. Tak vzniklo prostředí, ve kterém se sice dobře daří aktivním a svobodomyslným typům, ale nemusí být komfortní pro vyznavače pořádku a klidu.

Tento rozpor vloni způsobil ve sboru hlubokou krizi, která vyvrcholila odchodem dirigenta do gospelového důchodu, většina sboristů sbor opustila a vytvořila novou formaci. A právě touto víkendovou akcí se Joyful Noise vrací zpátky do hry a comeback plánuje velkolepý. Místo jednoho lektora přijedou z Dánska hned dva, akci ozdobí skvělý instrumentalista Jan Andr, účastníci přijedou nejen z celé České republiky, ale také z Francie, Dánska a Rakouska.

Při dánském pojetí gospelu nejde rozhodně jen o hudbu a správné tóny - je to propracovaný muzikoterapeutický způsob, jak se naučit přijímat sebe a ostatní v jejich odlišnosti. S klasickým sborovým zpěvem má společné zpívání v harmoniích, kde se musíte nejen soustředit na svůj part, ale současně vnímat i ostatní hlasy, a které zní nejkrásněji právě v pomalých a acappella pasážích.

Dalšími ingrediencemi jsou ale rytmus, energie a svoboda a vášeň, bez nepohodlného oblečení a notové partitury se zpěváci volně pohybují, tančí, tleskají, gestikulují a rukama vyprávějí své vlastní příběhy. Během koncertu se sbor dostává do stavu euforie a radostného transu, ve kterém dokáže nahromaděnou pozitivní energii vyzářit i do publika.

A působení gospelu přetrvává v účastnících často ještě celý týden po akci, v pokračující euforii a pocitu přijetí často dokážou udělat ve svých životech významné a dlouho odkládané změny. Celé je to určitá magie, tedy slovo, při kterých se křesťanští fundamentalisté křižují. Výraz gospel je ale opravdu možné překládat nejen jako evangelium a dobrou zprávu (good spell) ale také mocné boží kouzlo (God’s spell).

Koncert začíná v 17 hodin, vstupenky  jsou v předprodeji www.goout.cz za 100 Kč, na místě za 120 Kč, děti do 15 let mají vstup zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám