Hlavní obsah

Josefov ovládly masopustní masky

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 9. února se opět zaplnila náves u zvonice v Josefově na Sokolovsku, kde se připravoval na svou cestu masopustní průvod. Letos více masek, vyzdobený traktorový veterán a dvě servisní vozidla. A samozřejmě účastníci průvodu, ať už v rozmanitých maskách, nebo jen tak v civilu.

Foto: Václav Mikeš

Skupinové foto před akcí.

Článek

Zahájení bylo oficiální. Na základě žádosti pořadatelů ze spolku Tradiční venkov předala místostarostka obce Josefov klíče a práva od obce. Tímto aktem dalo vedení obce zájem o udržení tradice. A tak i přesto, že mnoho stálých účastníků vyřadila chřipka, se nakonec sešlo krásných dvacet sedm masek. Což byl dosavadní rekord.

V půl druhé odpoledne vyrazil průvod na svou dlouhou cestu. Obejít všechny části obce - Radvanov, Luh nad Svatavou, Hřebeny a samozřejmě centrální Josefov, to je úctyhodný výkon. Více než sedm kilometrů cesty před sebou.

Už cestou směrem ke kapličce sv. Josefa se otevírají první domy. Letos i starosta přivítal koledníky a popřál jim úspěšnou akci. Průvod se vydal přes pole k Radvanovu. Na zdejší návsi bylo tradiční zastavení, účastníci přivítali zdejší obyvatele a posilnili se na další cestu. Bohužel letos byla zdejší účast slabší. Přesto zbyla chvíle na tanec.

Opět po silnici do Josefova. Zde už byla účast mnohem větší. Průvod pomalu postupoval po hlavní ulici. Občané vycházeli k průvodu, dostávali občerstvení - koblížky, prejt, škvarkovou pomazánku a samozřejmě svařák a čaj pro děti. Jako protihodnotu obdarovávali občané drobným penízem a alkoholem. Buď frťánkem nebo celou lahví. Koledníci posilněni chlebem se sádlem museli něco vydržet. Už v Josefově dochází koblížky, a to je k zamyšlení pro organizátory.

V půli obce průvod zamířil doprava místní silnicí do Luhu. Hned za tratí se otevírají první domky a obyvatelé se připojují k průvodu. Následuje zastavení na místní návsi a koledníci se rozcházejí k dalším domům. Je půl páté a začíná se šeřit, průvod pokračuje směrem do Hřebenů.

Do Hřebenů přichází průvod po páté hodině. Zastávky v horní části už jsou pouze krátké a průvod dorazil na další náves - tentokrát hřebenskou. Účastnici jsou již evidentně unaveni a čeká je závěrečná cesta do Josefova.

Zbývá obkoledovat posledních pár domů v Josefově, poslední návštěvy a masopustní průvod došel ke zvonici na josefovské návsi, kde byl začátek i cíl cesty. Již za tmy pod veřejným osvětlením se průvod rozchází. Zbývá zbytek škvarkové pomazánky, trocha svařáku - díky centrále stále horký, odstrojit traktor, auta a jít zakončit masopustní veselí do místní hospody.

V hospodě proběhlo závěrečné vyhodnocení úspěšné akce. Téměř všechno se snědlo, zbyl pouze čaj. Celých dvacet sedm litrů svařáku vzalo za své. Byl čas sdělit si zážitky, ohodnotit všechny masky a začít plánovat další masopust.

Vždyť bude už za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám