Hlavní obsah

Josefa Lamku, autora večerníčku O človíčkovi, přiblíží dubnová výstava v Hronově

Novinky, Markéta Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý měsíc bude vzpomínkou na život a dílo slavného rodáka Josefa Lamku (1931-2009). Tato přední osobnost animovaného filmu, pohádek a zakladatel českého černého divadla ovlivnila životy snad všech. Kdo by neznal večerníčky Hup a Hop, Káťa a Škubánek, O človíčkovi, O vodníku Česílkovi či Matylda.

Foto: Hana Lamková
Článek

Josef Lamka se narodil v Hronově 12. listopadu 1931. Již v dětství mu učarovala výtvarná tvorba, animovaný film a divadlo. Svou pílí, nadšením a kvalitní prací se postupně vypracoval na předního českého výtvarníka, scénáristu, režiséra a animátora.

Svá první představení hrál s dědečkovým loutkovým divadlem z kuchyňského okna pro děti sedící venku na zahradě. Od mala byl Josef také zapojen do hronovského ochotnického spolku. Pan učitel Vavřička si jej ve škole vybral pro roli broučka do Karafiátovy hry. Své působení u hronovských ochotníků nepřerušil ani odchodem na gymnázium a vysokou školu a dál s nimi příležitostně hrával. Současně působil jako loutkoherec, výtvarník i režisér v loutkovém divadle hronovského Sokola.

Miloval i film a v Hronově k němu měl hodně blízko. Jeho tatínek se na obecním úřadě organizačně staral o kino, které promítalo v Jiráskově divadle. Josef už jako dítě zhlédl všechny promítané filmy včetně kreslených grotesek, které ho uchvátily.

Po studiu na gymnáziu jeho studentské kroky směřovaly na UMPRUM, kde vystudoval obor hračka – loutka u profesora Josefa Nováka. A poté již následovalo angažmá v Divadle Spejbla a Hurvínka, kde vytvářel loutky, navrhoval plakáty, dekorace a programy. Vhod mu jistě byly i ze studentské stáže získané zkušenosti v Loutkovém filmu Jiřího Trnky, kde působil jako animátor.

Jeho životní partnerkou se v roce 1956 stala paní Hana (rozená Ryšánková). Společně nejen žili, ale i tvořili a vzájemně se skvěle pracovně doplňovali. V roce 1959 Lamkovi s Jiřím Srncem založili první černé divadlo v naší republice. Od 60. let pracoval jako režisér, výtvarník, scénárista a animátor i pro Československou televizi, kde pro děti připravoval jejich nejoblíbenější pořad, Večerníček.

Je neodlučně spjat s pohádkami O človíčkovi, O vodníku Česílkovi, Káťa a Škubánek, Cvoček astronautem, Flok a Flíček, Matylda, Inspektor Fousek a další. Jako scénárista spolupracoval se svou ženou i na mnohogeneračně oblíbeném komiksu Čtyřlístek. Jeho životní dráha se zakončila 6. července 2009 a započatou práci na prvním celovečerním filmu Čtyřlístek ve službách krále již nedokončil.

Od 3. do 30. dubna připravilo Kulturní a informační středisko Hronov ve foyer Sálu J. Čapka výstavu o tomto významném hronovském rodákovi, který zemřel před 10 lety. K vidění zde jsou především jeho obrazy a animační tvorba.

(Zdroj: Jana Tomášová: Pohádkový život rodiny Lamkových)

Další informace: www.kulturahronov.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám