Hlavní obsah

Jom ha-šoa poprvé v Teplicích

Novinky, Hana Hejhalová

Teplice jsou 21. městem, které se letos připojí k veřejnému čtení jmen obětí holocaustu. To se v Teplicích uskuteční ve čtvrtek 2. května od 14 do 15.30 na Mírovém náměstí.

Foto: Hana Hejhalová

Pozvánka

Článek

Jak vlastně tato tradice vznikla? Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“, je dnem, kdy si prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomínáme památku obětí holocaustu. Pro tuto pietní akci byl stanoven termín, který odkazuje na účastníky povstání ve varšavském ghettu v roce 1943.

V České republice se začal tento den připomínat nejprve uvnitř židovské komunity prostřednictvím pietních akcí v pražské Pinkasově synagoze a v Terezíně. První veřejná akce Jom ha-šoa se uskutečnila v Praze na náměstí Míru v roce 2006. Postupně začala připojovat i další města napříč republikou.

Snahou organizátorů je přizvat nejširší veřejnost k uctění památky obětí rasového pronásledování a bezpráví během druhé světové války. Každý se tak může připojit ke kontinuálnímu čtení jmen lidí, kteří pocházeli z našeho regionu a stali se oběťmi rasového pronásledování.

Akci pořádají ve spolupráci se Statutárním městem Teplice spolky Sayfy a Ulpan Teplice.

Další informace je možné získat na facebooku či www.terezinstudies.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám