Hlavní obsah

Jízda v Řečkovicích tentokrát i ve znamení výročí značek Praga a Tatra

Novinky, Simona Polcarová

Technické muzeum v Brně (TMB) o následujícím víkendu 22. a 23. dubna opět zpřístupní veřejnosti depozitář historických vozidel v Brně-Řečkovicích. Letošní ročník akce nese název Přehlídka automobilové techniky aneb To bude jízda a připomene mj. i kulatá výročí značek Praga a Tatra.

Foto: E. Řezáčová, TMB

Součástí přehlídky jsou pravidelně i jízdy histrických autobusů.

Článek

V areálu bývalých kasáren v ulici Terezy Novákové budou k vidění historické autobusy, užitkové vozy a vojenská technika včetně nových kousků, které TMB získalo v loňském roce od Ministerstva obrany České republiky. Po oba dny akci zpestří také hasičská technika a ukázky jejího využití v praxi.

Vedle veteránů se v sobotu dopoledne (od 9 do 13 hodin) představí i nový trolejbus SOR TNB 12 s bateriovým pojezdem, kompletovaný pracovníky Dopravního podniku města Brna ve vozovně Komín.

„V Brně se odehrává proces schvalování technické způsobilosti tohoto trolejbusu. V nejbližších dnech ho čeká zahájení zkušebního provozu s cestujícími,“ vysvětlil přítomnost vozidla garant akce Tomáš Kocman z TMB. Od konce roku 2016 má TMB ve své sbírce i jeden ze starších autobusů SOR, typ B9,5 z roku 2003.

K oslavám letošního 110. výročí založení automobilky Praga, jež vyráběla osobní i nákladní auta, motocykly, letadla či technické díly do aut, přispěje TMB na přehlídce motocyklem a skutečným unikátem – zametacím vozem Praga. O desítku let starší Tatru bude na akci prezentovat mj. Tatra 113 a vládní vozidlo Tatra 700 ze sbírek muzea.

„Vystavíme také auta z meziválečného období a prostřednictvím některých vozů, např. Škody 1200 sedan, Poběda, přiblížíme socialistickou éru v tehdejším Československu,“ uvedla Šárka Motalová, pracovnice TMB pro styk s veřejností.

Dále se mohou návštěvníci těšit na dovozové vozy či prototypy, jež se nedočkaly realizace – na první český elektromobil EMA 1 z roku 1970, Škodu 720 (do výroby měla jít v roce 1973) či Ladu Cabrio Bohemia.

Po oba dny se počítá s doprovodným programem pro děti, na místě budou stánky s občerstvením a upomínkovými předměty.

„K nejoblíbenějším atrakcím pravidelně patří projížďky autobusy ze sbírek TMB. I letos si budou moci návštěvníci vyzkoušet, jak se jezdilo před lety. Na každý z odjezdů si musí z důvodu omezené kapacity vozidel zakoupit zájemci jízdenku předem přímo v areálu depozitáře,“ doplnila program Motalová. Historické autobusy budou jezdit v intervalech po 40 minutách po oba dny vždy od 10 do 16:40.

Vchod do areálu depozitáře se nachází přímo u zastávky Žilkova autobusových linek 41 a 71, je však dostupný i pěšky z konečné tramvaje č. 1 v Řečkovicích. Otevřeno pro veřejnost bude od 9 do 17 hodin, vstupné činí 20 Kč. ZTP a děti do 130 cm mají vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám