Hlavní obsah

Jilemnice si připomíná sté výročí tragédie Hanče a Vrbaty

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokdo nikdy neviděl slavný film Synové hor, jehož předlohou byl tragický osud dvou nerozlučných kamarádů, Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Od jejich smrti v srdci Krkonoš uplyne 24. března sto let. Úctu památce obou lyžařů vzdá Český krkonošský spolek Ski Jilemnice třídenní víkendovou akcí.

Foto: mestojilemnice.cz
Článek

V pátek 22. března v 9 hodin odstartují štafety mužů a žen v rámci Mistrovství ČR v běhu na lyžách na Horních Mísečkách. Na 16 hodin je naplánováno slavnostní položení věnců u hrobů Bohumila Hanče v Jilemnici, Václava Vrbaty ve Mříčné a domku v Hrabačově, odkud Hanč odešel na poslední závod. V 19 hodin začne v kostele sv. Vavřince v Jilemnici koncert na paměť Bohumila Hanče a Václava Vrbaty a všech lyžařů, kteří zahynuli v horách. V provedení významného pěveckého sboru Ještěd zazní Lužanská mše od Antonína Dvořáka.

V sobotu odstartuje v 9 hodin 86. ročník Hančova memoriálu. Na padesátikilometrovou trať, která je součástí Mistrovství ČR se vydají běžkaři na Horních Mísečkách. V průběhu dne pak na milovníky běžek čeká mimo jiné odhalení pamětní desky na rodném domě Bohumila Hanče v Benecku 77, ukázky práce Horské služby na náměstí v Jilemnici, koncert Maxim Turbulenc a exhibice Freeski a Snowboard. 

V neděli v 10 hodin odstartuje na Labské boudě Historický závod o čestnou cenu Bohumila Hanče a den zakončí položení věnců k uctění památky obou legend u Mohyly na Zlatém návrší.

Až do konce března je v Krkonošském muzeu v Jilemnici k vidění výstava medailí, cen a archiválií připomínajících Bohumila Hanče a Václava Vrbatu. Vystaveny jsou mimo jiné ceny darované arcivévodou Karlem, pozdějším posledním rakouským císařem a českým králem, pohár věnovaný hrabětem Janem Harrachem a Hančovy lyže. Soubor je koncipován jako neobyčejně zajímavý doplněk stálé lyžařské expozice Bílou stopou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám