Hlavní obsah

Jihočeští kováci postavili do svého čela Jana Janouška, předsedu odborů Motor Jikov

Novinky, Petr Pokorný

Novým jihočeským zmocněncem Odborového svazu KOVO je Jan Janoušek, předseda základní organizace OS KOVO při společnosti Motor Jikov. V pátek 13. září o tom rozhodli delegáti Konference Krajského sdružení OS KOVO Jihočeského kraje na svém výjezdním zasedání v Purkarci.

Foto: Petr Pokorný

Jan Janoušek.

Článek

Janoušek ve funkci nahradil Jana Švece, který v srpnu na funkci jihočeského zmocněnce nejsilnějšího tuzemského odborového svazu rezignoval v souvislosti s odchodem do starobního důchodu.

Místo, uvolněné v celostátní Radě OS KOVO, delegáti následnou volbou doplnili Markem Profantem, předsedou základních organizací OS KOVO ve společnostech Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR a Prym Consumer CZ. Ten v červenci vystřídal Švece na postu předsedy kováckých základních organizací ve zmíněných podnicích.

„S Honzou Švecem jsme dlouhodobě velmi úzce spolupracovali. Nahradit ho nebude lehký úkol, ale já věřím, že s podporou, kterou mezi členy OS KOVO mám, budu v jeho práci úspěšně pokračovat,“ uvedl krátce po volbě nový jihočeský odborový předák Jan Janoušek. Podporu mu jako jedinému kandidátovi vyjádřila naprostá většina všech zúčastněných delegátů.

Sedmapadesátiletý Jan Janoušek, vyučený obráběč kovů a absolvent Střední průmyslové školy strojní v Českých Budějovicích, spojil svůj celý dosavadní profesní život s jedinou firmou. V českobudějovickém Motoru Jikov prošel celou řadou pozic, od obsluhy obráběcích strojů přes seřizovače CNC strojů až po manažera pro techniku. Do OS KOVO vstoupil v roce 1979 a dlouho zde působil jako místopředseda základní odborové organizace. Od roku 2013 je jejím předsedou.

Jan Švec kandidaturu svého nástupce otevřeně podpořil. „Našlo by se určitě pár dalších jmen. Honza Janoušek je však nejen velmi zkušeným odborářem, ale je i přijatelným člověkem pro většinu základních organizací v regionu,“ konstatoval v této souvislosti Švec.

Jan Švec, který působil jako jihočeský zmocněnec OS KOVO do 30. srpna, si za takřka 30 let své praxe získal značné renomé a respekt jako velmi ostrý, ale současně solidní a důvěryhodný vyjednavač s bohatou domácí i zahraniční zkušeností. „Nahradit jej pro nás bude rozhodně velkým závazkem i výzvou,“ poznamenal Profant, jenž vedle své nové funkce v čele odborářů v Groz-Beckert, Kern-Liebers a Prym, bude jihočeské kováky zastupovat také jako nový člen celorepublikové Rady OS KOVO.

Čtyřiatřicetiletý Marek Profant, absolvent Středního odborného učiliště a Střední odborné školy Lidická v Českých Budějovicích nastoupil do společnosti Groz-Beckert Czech v roce 2004 jako obráběč kovů. Do OS KOVO vstoupil v roce 2007 a působil zde jako úsekový důvěrník. V roce 2016 byl zvolen do Výboru základní organizace OS KOVO při Groz-Beckert Czech. O rok později absolvoval akademii Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a stal se zástupcem mladých odborářů za Krajské sdružení OS KOVO Jihočeského kraje. Letos byl zvolen předsedou  ZO OS KOVO při Groz-Beckert Czech, zastupující také odboráře ve společnostech Kern-Liebers CR a Prym Consumer CZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám