Hlavní obsah

Jezero o tisíci hektarech mají Severočeši hned za humny

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zvědavosti, za sportem nebo na výlet se do sousedního Německa, jeho saské Horní Lužice, vydává stále více Čechů. Po sjednocení Německa se z ní stala oblast bez velkého průmyslu a dnes láká spíše než za nákupy, nesčetnými vodními plochami, novými sportovními areály a kulturními zážitky.

Foto: Milan Turek

Jezero Berzdorf je vzdálené padesát kilometrů od Liberce, nabízí tři velké pláže, cyklostezku a několik parkovišť

Článek

V nedávné minulosti byli její obyvatelé většinou zaměstnanci velkých důlních společností a jejich bohatstvím bylo černé zlato. Velké povrchové jámy, které měnily krajinu do měsíčních tvarů, jsou dnes zatopeny a mnohé z bývalých horníků živí vodní průmysl a cestovní ruch.

Pomalu se rozvíjející nabídka služeb v okolí lužické jezerní krajiny je atraktivní především pro obyvatele ze severních Čech. Snadná dopravní dostupnost, bourané jazykové bariéry u Němců, srovnatelné ceny občerstvení, parkování a zboží v širokém sortimentu a dobré kvalitě tvoří podmínky, které jsou pro Čechy výhodné.

Vedle hojně navštěvovaných Drážďan projevují obrovský zájem o návštěvu oblasti Žitava – Zhořelec. Přitažlivým je relativně malé jezero Olbersdorf u Žitavy, kam lze dojít z Hrádku nad Nisou pěšky, ale především podstatně větší jezero Berzdorf.  

O-See, jak nazývají Olbersdorfské jezero, nabízí po patnácti létech slušné zázemí, zatímco Berzdorfersee nabízí spíše jen cyklostezky, pláže, parkoviště a především volnou přírodu. Vyjet si k jezeru do Hagenwerder, absolvovat cyklostezku nebo navštívit rozhlednu, či absolvovat exkurzi na korečkovém bagru je dnes běžnou záležitostí.     

Žitavské jezero je intimním vodním rájem o šedesáti hektarech vodní plochy. O-See vstupuje letos do patnácté sezóny dokonce s uspořádáním mistrovství světa v kros-triatlonu.

Bagr v roli rozhledny

Do druhé sezóny vstupuje vzdálenější a větší jezero nedaleko Zhořelce. Povrchový důl Berzdorf  byl uzavřen v roce 1997 a do roku 2013 přetvářen v obří jezero, v pořadí třicáté největší v Německu o rozloze 960 hektarů. Těžilo se zde od roku 1835, naposledy až sedm miliónů tun ročně. Bagr, který se nabízí jako rozhledna u silnice do Zhořelce, dokázal vytěžit za den až 50 000 tun uhlí. Důl byl zatopen vodou z Nisy a letos vstupuje do druhé sezóny jako gigantický sportovní areál s nabídkou pestré palety aktivit.

Berzdorfské jezero láká nejen cyklostezkou osmnáct kilometrů dlouhou, převážně asfaltového povrchu, který je vhodný pro inlajnisty, ale třeba jen k procházkám a turistice. Tři kilometry vedou chráněným přírodním územím, v lesním prostředí. V západní části jsou klidná místečka pro rybaření, sever a východ nabízejí stánky s občerstvením, pláže a sportovní zařízení. Pouze na jediném parkovišti vybírají poplatek, ostatní místa, většinou s hliněným povrchem, jsou pro parkování bezplatná.

Nově objevovaná příroda bez přemíry civilizace, jak se zdá, vábí k návštěvě mnoho Čechů. Za turistikou, na kolech, s inlajnkami a také s vodním nářadím sem přijíždí stále více návštěvníků.   

Z Liberce se dá dojet k jezeru za necelou hodinku, ale přitažlivým se stává také vzdálenější jezerní krajina v okolí Senftenbergu a Hoyerswerdy, kde jsou jezera ještě větší a nabídka sportů podstatně širší. Z Liberce přes Löbau, Budyšín je k největšímu jezeru Senftenbergsee asi sto kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám