Hlavní obsah

Ještěd celý víkend ovládnou automobily

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu a v neděli od ranních hodin až do odpoledne uzavřou pořadatelé automobilového závodu EDDA hlavní komunikaci na Ještědský hřeben. Na centrálním parkovišti je zázemí pro závodníky a současně start. Náhradní parkoviště bude na Spáleništi a průjezd bude omezen v pauzách mezi kategoriemi.

Foto: Milan Turek

Závodu EDDA dovrchu po komunikaci na Ještědský hřeben se účastní 122 přihlášených závodníků

Článek

Přibližně tříkilometrový závod nedosahuje takové náročnosti jako historické ročníky na Záskalí a ani minulé závody do vrchu, které na Ještědském hřbetu byly pořádány z jihu. O to však mohou závodníci využít táhlé stoupání ke skutečnému závodění.

První zatáčka po startu u dávné hospody Berlín je značně ostrá, po dalším krátkém úseku se potkají s další ostrou u vjezdu do areálu skokanů.

Pro diváky bude atraktivní zatáčka u Dvořákova kříže. Nejenže je dost ostrá, ale je i nepříliš dobře vysvahovaná. Není vyloučeno, že zde bude možné parkovat divákům na televizní cestě. Odtud pak závodníci budou řešit výjezd pozvolným stoupáním do cíle. Šíře vozovky vytvoří dostatek prostoru k předjíždění, pro diváky zajímavý může být prostor těsně před cílem, kde bude možné sledovat souboje jezdců.

Letošní IX. ročník závodu Edda představili organizátoři liberecké veřejnosti v pátek odpoledne, kde se prezentovali jezdci na přehlídce vozů. S historickým vozem bude mezi závodníky také primátor města Tibor Batthyány. Předpověď počasí by měla letos díky celodennímu svitu  slunce i vyšší teplotě přilákat značné množství diváků a také už jen pro zaplněnou startovní listinu 122 závodníky. Minulý ročník ovlivnilo počasí výrazně účast jezdců i diváků, přestože ještědská trať je značně atraktivní počínaje prvními zatáčkami po startu.

Závod začne tréninkovými jízdami již od 8:30 hod. a startovní pole bude rozděleno na dvě poloviny, startovat budou intervalově po 30 sekundách.   Každá jízda potrvá cca 25 minut po které budu vozovka uzavřena pro průjezd vozidel nejen místních obyvatel, ale především turistů, jichž o letních sobotách bývá převaha. Stejně tak bude zákaz pro cyklisty, náhradní stezku na Ještěd mohou s trochou nadsázky využít modrou turistickou stezku přes   Pláně, kterou je možno absolvovat i na trekovém kole, pouze přímo pod Pláněmi je nutno vzít kolo na rameno, po kamenitém terénu a prudce stoupajícím nelze posledních pár metrů snadno zdolat.

Závod potrvá přibližně v sobotu i v neděli do 17:00 hodin. Ze Spáleniště lze použít tramvaj, ale nebylo zveřejněno zda zdarma, ke startu lze dojít pěšky za deset minut. Mimo policiii poskytne informace i Turistické informační centrum při osobní návštěvě nebo telefonem 603328699 nebo mailem infojested@seznam.cz, případně i organizátoři závodu na centrálním parkovišti.

Po celou dobu závodů budou v provozu obě lanovky, sedačková na Skalku a kabinová přímo na vrchol.   Pokud turisté nebudou sledovat závod je možné navštívit terasy Ještědu s nádherným skaliskem Vrat Karoliny Světlé, mohylu v místě leteckého neštěstí z 21.8.1948, při níž zahynulo pět českých pilotů. Zajímavá je i vyhlídka Červený kámen nebo Frantina studánka anebo konečně i restaurace Pláně s muzeem Horské služby, která zde byla založena v roce 1954.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám