Hlavní obsah

Jemnickou čtyřdenní slavnost Barchan oživí Pepa Vojtek, Argema, Kysucký prameň nebo Rybičky 48

Novinky, Jirka Prokeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemnice na Třebíčsku opět ožije historickou slavností Barchan. Ta od roku 1713 prošla mnoha změnami, ale základem je běh čtyř královských poslů se zprávami z boje. Od roku 2014 je běh zapsán na seznamu nehmotných kulturních památek.

Foto: Město Jemnice

Historická slavnost Barchan letos vychází na víked 16. - 19. června 2017

Článek

V červnu po svátku sv. Víta (15. 6.) se v Jemnici pravidelně každý rok koná slavnost s podivným názvem - Barchan. Traduje se, že patří mezi nejstarší v Evropě. Prokazatelné je však pouze to, že se uskutečnila už v roce 1713. 

Stará pověst vypráví, že v roce 1312 se vydal král Jan Lucemburský s velkým vojskem na Moravu proti loupeživým rytířům, kteří sužovali celý kraj. Svoji mladou choť Elišku Přemyslovnu svěřil do péče měšťanům v dobře opevněné Jemnici. Král ani v boji nezapomínal na svou novomanželku. Postupně vyslal čtyři posly. Královna posly odměnila jen tím, co měla. První dostal barchetový náprsník, druhý šátek, třetí punčochy a čtvrtý věnec. 

Průběh oslav se v minulosti často měnil. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů, kteří nesou zprávy královně Elišce Přemyslovně. Běh o Barchan je od roku 2014 zapsán na prestižní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

V pátek 16. června tradičně vystoupí před radnicí dechovka Hudba z Marsu revival a jemnické mažoretky. V 18 hodin bude první průvod – vyvěšení praporů na jemnické radnici a následné otevírání mázhausů.

Večer se na pódiu v zámeckém areálu vystřídají tři kapely - Morava, Argema a Reflexy.

V sobotu se budou konat v areálu zámku doprovodné programy – dobové tance, ukázky středověkého ležení a kuchyně, fakírské vystoupení, tradiční trh a programy pro děti.

V 10 hodin přijede se svou družinou sám král Jan Lucemburský. Běh královských poslů je naplánován na 13.30. Na zámku se následně uskuteční krátký historický obraz a poté královský pár projde se zhruba 250členným průvodem ulicemi Jemnice.

Po průvodu vystoupí na zámeckém pódiu houslistické trio Inflagranti s Pepou Vojtkem. Večer ji vystřídají kapely Rybičky 48, Tlustá Berta a Duo Carrie. Na programu je také ohňová show a ohňostroj.

Nedělní dopoledne patří tradiční svatovítské pouťové mši svaté. Už po staletí se v tento den schází v lipovém háji u kostela sv. Víta věřící z celého kraje. Odpoledne je v areálu zámku připraven další kulturní program - vystoupí kapela Moravanka a country kapela Dobrá pára.

Pondělní výlet - Mázhaus u Jindřicha z Lipé

V zámeckém areálu bude po celou dobu otevřen Mázhaus u Jindřicha z Lipé. Jeho provozovatelé si vzali na starost organizaci akce s názvem Pondělní výlet. Od 15 hodin vystoupí úspěšná slovenská lidová kapela Kysucký prameň z Osčadnice. Vstupenky na toto vystoupení je možné zakoupit v TIC Jemnice a na místě v den konání.

Od 18 hodin se na pódiu vystřídá kapela Vasr Band, která zpříjemní pondělní večer klasickými zábavovými hity.

Více o Pondělním výletu si můžete přečíst zde.

O víkendu se obnoví vlaková doprava mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi. Návštěvníci slavností si také mohou Jemnici prohlédnout při vyhlídkových letech vrtulníkem. 

V pátek a sobotu bude probíhat v areálu letního kina tzv. Alternativní scéna.

Více o programu se můžete dočíst zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám