Hlavní obsah

Jemnice bude mít Simulátor vandalismu

Novinky, Ondřej Ferdan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jemnici bude 1. května 2012 zprovozněn Simulátor vandalismu, který v areálu městského parku nabídne ohraničený prostor vybavený běžnými prvky městského mobiliáře. Projekt občanského sdružení AlterNaiva nabídne možnost zážitkovou formou a povoleným způsobem vyzkoušet asociální jev.

Foto: Zdeněk Hošek

Ilustrační foto.

Článek

Simulátor vandalismu je společenská reflexe na současnou situaci bezohlednosti a nevážnosti k veřejnému prostranství. Projekt potrvá půl roku a jeho součástí budou také diskusní setkání obyvatel se zástupci města, workshopy a hudební happening.

„Simulátorem vandalismu chceme vyprovokovat veřejnost k diskusi, k soudržnosti a loajalitě vůči místu, kde žijeme," uvedl Ondřej Ferdan, koordinátor projektu.

Simulátor vandalismu je stejně jako nová fasáda či lavičky v parku čistým uhlazeným prostorem. Veřejnost bude mít tu možnost sledovat, jak prostor Simulátoru degraduje za přičinění kohokoli, kdo neodolá pokušení pomalovat – ulomit – kopnout. Prostor simuluje vandalismus v koncentrované podobě a se svolením.

Kdokoli bude moci být součástí projektu, zapojit se možností „mít zkušenost“ a zažít si Simulátor vandalismu. Obyvatelé i návštěvníci města Jemnice budou společně se zástupci organizací a města Jemnice poskytovat zpětnou vazbu pomocí dílčích aktivit. Jednou z takových aktivit jsou workshopy, díky kterým bude možné poznat způsoby, jak být aktivní a jak se zapojit do veřejného života. Beseda s diskusí s oficiálními zástupci a veřejnými činiteli města Jemnice pak „obnaží“ téma veřejného života, nákladů na veřejný prostor, bezpečí a existence Simulátoru vandalismu.

„AlterNaiva o. s. chce tímto projektem poukázat na vztah a respekt ke společným a užitečným prvkům komunity," vysvětlil Ferdan. Hlavním výstupem budou videonahrávky a fotografie zachycující průběh projektu, rozhovory s místními obyvateli a samotný fyzický stav Simulátoru vandalismu. Projekt je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika a díky smysluplnému přístupu města Jemnice. Na projektu spolupracují mladí lidé ze sdružení AlterNaiva a dobrovolníci z Jemnice a okolí.

Aktuální informace, videa a fotografie z průběhu projektu budou publikovány na adrese www.simulat.wordpress.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám