Hlavní obsah

Jelsa na ostrově Hvar nadchne milovníky přírody, potápění i dalmatských tradic

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednom z nejslunnějších míst v Dalmácii, na ostrově Hvar, se pod stěnou zalesněných hor nachází malebné přístavní městečko Jelsa. Naproti na pevnině se nad Makarskou impozantně v masivu Biokovo tyčí 1762 m vysoký vrch sv. Jure. Romantické panorama není ale vše, co Jelsu obklopuje, a co nabízí.

Foto: Petr Hejna

pod vodou (Grebišče)

Článek

Pro potápění jsou snadno dostupné nedaleké zátoky Grebišče a Maslenica. Při běžném šnorchlování lze pozorovat život pod vodou a obdivovat barvy porostu členitých útesů.

Hvězdice, hejna překvapivě barevných rybek, obrovití krabi, útoky mořských jehel na potěr v mělčinách, bizarní tvary mořských hub, sasanky, ale i chobotnice nebo muréna jsou k vidění bez náročnosti na vybavení - stačí šnorchl a maska.

Video: pod hladinou 

U Grebišče je autokemp s písečnou pláží, na špici stojí stylové bistro Čiorni Petar, kde příjemné stinné posezení zpříjemňuje decentní, kultivovaná a s citem vybraná hudba - libý opak občas z výletních lodí doléhající komerční vatě.

K zahlédnutí zde je pravidelně nad vodou prolétající ledňáček, v lesíku i vzácně dudek. Šnorchlování podle pobřeží nevyžaduje hlubší ponory, průrvy mezi skalami jsou v příhodně mělké vodě. Poblíž Maslenice je nudistický kemp, pokud někdo preferuje organizovanou nahotu, té přirozené je všude též plno. U vstupu do zátoky je malá oblázková pláž, dál následují romantické útesy, umožňující skoky do hluboké vody a především nabízejí pod vodou pozorování spousty zmíněných mořských živočichů a organismů.

Svůj půvab mají horské kaple, jako sv. Ante, sv. Nikola, či sv. Luka přímo na břehu moře. Skansen Humac je výchozím místem pro návštěvu jeskyně Grapčeva (krápníková výzdoba, neolitické archeologické nálezy).

V dlážděných uličkách Jelsy se ukrývá kostelík sv. Ivan, lemovaný pro střed obce typickými půvabnými renesančními a barokními domy. Farní kostel, který je i na vlajce obce, je charakteristický pagodovitou opevněnou apsidou.

Do hor nad Jelsou je možno vyšlápnout na zříceninu středověkého hradu Galešnik s fascinujícím výhledem na moře, či na zbytky řecké megalitické pozorovatelny Tor ze 4. století před Kristem. Horské stráně jsou zkraje léta plné kvetoucí levandule, s koncem sezóny zase nastává období vřesu, bohatě lemujícího některé zátoky.

U hotelů i v mnoha zátokách jsou pláže vhodné i pro děti a neplavce, ale okolní krásy ostrova jsou určeny především milovníkům divoké přírody, romantiky, potápění v průzračné vodě, koupání v soukromí atd., tedy jiné sortě, než jsou o své místo na slunci se rvoucí lesknoucí se růžolící plážoví povaleči na přelidněných pláží velkých letovisek.

Jelsa má svůj půvab především po soumraku, kdy turisté dorazí od moře a jdou se pobrouzdat jejími uličkami, posedět v palmovém parku, či sledovat atmosféru večerního přístavu, plného charakteristické levandulové vůně. Posezení v přístavu u kávy, výtečnou zmrzlinu a možnost Wifi připojení nabízí např. Ice Cafe Jelsa s přilehlou pizzerií.

V půjčovnách T-Club či Antonio, jsou k dispozici kola, skútry, kajaky nebo čluny – zvídaví tak mohou ostrov probádat iniciativně po vlastní ose. Informace, mapy pro pěší a cyklisty, jízdní řády lodní i autobusové dopravy jsou k mání v místním Infocentru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám