Hlavní obsah

Jedenáctiletý klavírista z Kroměříže oslňuje svým talentem. Čeká ho účinkování s filharmonií

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Schulmeister by jednou chtěl být koncertním klavíristou. Hudbu miluje a cvičí rád. Na soutěžích vždy patří mezi oceněné hráče. Dává přednost temperamentním a vtipným skladbám. Ve volném čase se stává ve své domácí laboratoři malým chemikem, věnuje se astronomii, nebo si vytváří vlastní knihy.

Foto: Archiv J. Schulmeistera

Na soutěži

Článek

Jan Schulmeister se stal absolutním vítězem soutěže Amadeus 2017 a nejlepším účastníkem z České republiky. Na Mezinárodní klavírní soutěži Piano talents v italském Miláně se stal taktéž absolutním vítězem. Ve zlatém pásmu skončil na Národní klavírní soutěži Mládí a B. Martinů v Poličce a druhé místo a cenu primátorky si přivezl z Mezinárodní klavírní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem.

V příští koncertní sezóně díky svému vítězství na soutěži Amadeus stane jako sólista před brněnskou filharmonií. „S filharmonií budu hrát poprvé, takže se na tuto zkušenost moc těším. Rozhodl jsem se, že si k této příležitosti připravím Haydnův Klavírní koncert D dur, protože je to krásná a vtipná hudba,” říká Honza.

Na soutěži prý trému neměl, protože se dobře připravil, oceňoval skvělou akustiku i nástroj. „Celé vystoupení jsem si užil. Konkurenci jsem sice vnímal docela silně, protože na takové soutěže jezdí výborně připravené děti z různých zemí, ale v zákulisí se se spoustou z nich umíme dobře pobavit a vzájemně si držet palce,” uvedl mladý talent.

Na jaře 2019 bude také sólistou projektu Malí velcí filharmonici. Dirigovat smíšený orchestr zlínských filharmoniků a vybraných žáků veřejných ZUŠ Zlínského kraje bude také známý dirigent Tomáš Netopil, který je taktéž kroměřížský rodák a absolvent zdejších hudebních škol.

„Honza je neskutečný talent, velmi na sobě pracuje. Hudba ho baví a přemýšlí nad ní,” charakterizuje chlapce s nadšením ředitelka ZUŠ Kroměříž Ivona Křivánková.

Jedenáctiletý chlapec na zdejší ZUŠ studuje pod vedením učitelky Evy Zonové. Sám se pak věnuje hudbě doma každý den, kde je mu velkou pomocí jeho maminka klavíristka. „Cvičím každý den nejméně hodinu, ale často hraju i dvě hodiny denně. Někdy, když nemusím do školy, vydržím pracovat i déle. Můj rekord je šest hodin. Bylo to na klavírních kurzech v Polsku,” dodal muzikant.

Honza ale ukazuje své nadání i v dalších oborech. „Moc mě baví astronomie a chemie. Doma jsem si udělal takovou malou laboratoř, kde vyrábím různé pokusy. Bohužel mi chybí spousta zajímavých přísad, takže to není až tak nic velkého. V astronomii se nejvíc zajímám o naši sluneční soustavu. Rád si o všem čtu, ale někdy si vytvářím i svoje vlastní knížky.”

Janu Schulmeisterovi je sice jedenáct let, ale jeho talent a píle jsou už velké a jdou ruku v ruce s pokorou a úctou k oboru a lidem, kteří ho jeho hudební cestou provází. Jeho snem je studium na konzervatoři a následný život profesionálního hudebníka nebo učitele na konzervatoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám