Hlavní obsah

Jeden z nejvýznamnějších světových horolezců Peter Habeler zavítá do Zlína

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová horolezecká legenda Peter Habeler zavítá v pondělí 19. ledna do Zlína. V Lezeckém centru Vertikon bude mít přednášku nazvanou Hory světa. Půjde o jedinečnou možnost setkat se s mužem, který s Reinholdem Messnerem jako první na světě zdolal Mount Everest bez umělého kyslíku.

Foto: archív - promo Vertikon/archív horolezce

Peter Habeler na historickém snímku.

Článek

Beseda s promítáním začne ve Zlíně v 19.30 hod. „Do Zlína tak zavítá muž, který jednou provždy zcela změnil styl vysokohorských expedic a stál spolu s Reinholdem Messnerem u zrodu současného moderního stylu horolezectví. Považuji za čest i splněný klukovský sen nejen pro mne, ale snad pro všechny zlínské milovníky hor, že jej přivítáme přímo v našem městě, je to vlastně takový opožděný dárek k Vánocům,” uvedl Miroslav Bodanský z lezeckého centra Vertikon, pořadatel zlínské přednášky. 

Do historie horolezectví se Peter Habeler nesmazatelně zapsal také mnoha obdivuhodnými výkony v Alpách i nejvyšších horách světa. Ve dvojici s Messnerem nejprve dokázali prostoupit extrémně nebezpečnou severní stěnu Eigeru v rekordním čase pod 10 hodin.

Právě rychlost, zkušenost a flexibilita byly největšími přednostmi tohoto "dream teamu". Ty následně dokázali zužitkovat v Andách a nakonec heslo "rychlost se rovná bezpečnost" převedli i do praxe výškového lezení v Himaláji.

Gasherbrum 1 - Hidden Peak

V roce 1975 vyrazili na osmitisícovku Gasherbrum 1 - Hidden Peak a jako první na ni vystoupili senzačně alpským stylem bez podpory velké expedice, nosičů, výškových táborů a kyslíkových přístrojů.

Těmito výkony odstartovali horolezeckou revoluci a zcela změnili pohled na sportovní hodnotu expedičního lezení, protože takové pojetí výpravy na osmitisícovku bylo experty i mnohými výškovými lezci do té doby považováno za naprosté bláznovství.  

Everest bez kyslíku

Svou společnou snahu o posunutí cílů a hranic lidských možností završili oba horolezci o tři toky později jako první na světě famózním zdoláním Mount Everestu bez kyslíku. To vše navzdory mnoha prognózám odborníků, kteří horolezcům při takovém pokusu předpovídali smrt nebo trvalé poškození mozku.

Po této senzaci však do té doby nerozlučná dvojice společné lano opustila. Každý se vydal vlastní cestou. Habeler dokázal poté vystoupit ještě na osmitisícové vrcholy Nanga Parbat (1985), Cho Oyu (1986) a Kangchanjungu (1988). Výstupy na K2 a Dhaulagiri musel ukončit z důvodu špatného počasí.

Kniha Cílem je vrchol

Horolezec své zážitky vepsal i do několika knih. Nejnovější jeho kniha vyšla česky. K názvu Peter Habeler říká: „Ano, na rozdíl od turistů, pro které je často cílem sama cesta. Mám však na paměti, že jsme horami v podstatě pouze tolerováni. Člověk musí do přírody vejít. Pro mě je vrchol vždy přítel – i když jsme se často museli otočit. Hory nejsou tělocvičné nářadí.”

Rakušan Peter Habeler je ve svých 72 letech stále aktivním horským vůdcem a sportuje. Do Zlína zavítá tento průkopník alpského stylu a člověk, který se nebál posouvat hranice možného v rámci přednáškové tour pořádané CK Livingstone. Na přípravě zlínské přednášky se spolupodílí i společnost Petra Horkého PiranhaFilm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám