Hlavní obsah

Je Ferda nejlepší mravenec?

Novinky, Karolína Kudláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na otázku z titulku odpovídá výstava, kterou do 23. září můžete navštívit ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Foto: Středočeské muzeum v Roztokách
Článek

Po loňské expozici věnované Čtyřlístku připravilo muzeum také letos výstavu určenou bez nadsázky všem generacím.

Největší prostor expozice zabírá průřez tvorbou Ondřeje Sekory, který stvořil nejen postavu mravence Ferdy, ale také brouka Pytlíka, kuře Napipi a mnoho dalších. K vidění jsou Sekorovy originální kresby, dnes již archivní vydání jeho knih (včetně 73 let starého slabikáře), z nichž se několik generací nenásilně dozvídá o životě živočišných, zejména hmyzích druhů, ale také loutky a kulisy pražského divadla Zvoneček.

Děti jistě uvítají možnost podívat se na filmové zpracování dobrodružství Ferdy mravence  a brouka Pytlíka. Dospělí zase velkoformátové fotografie Veroniky Souralové zachycující různé druhy tuzemských mravenců v běžných životních situacích, které však svými rozměry nabývají na strašidelnosti. Neméně zajímavou podívanou je instalace opravdového mraveniště s živými mravenci.

Chybějící tituly z tvorby Ondřeje Sekory, ale i další předměty nesoucí jeho kresby lze zakoupit po dobu trvání výstavy v muzejním obchodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám