Hlavní obsah

Jazzman Štěpán Markovič přijede do Brna

Novinky, Vladimír Lachout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské Divadlo Bolka Polívky bude 21. března hostit jednoho z nejvýraznějších tuzemských jazzmanů Štěpána Markoviče. Jazzový saxofonista zde tentokrát koncertuje se svým funky jazzovým projektem Gipsy Groove.

Foto: Jazz Agency, Alena Chlumská

Jazzman Štěpán Markovič přijede znovu do Brna. V lednu zde koncertoval s Chantal Poullain, teď přijede s funky kapelou Gipsy Groove.

Článek

Jazzman Štěpán Markovič patří k nejvýraznějším postavám české jazzové scény, doprovázel řadu tuzemských i zahraničních hvězd. Nelze nezmínit jeho účinkování na prezidentském festivalu Jazz na Hradě (nejčastěji obsazovaný saxofonista), desku a koncert s Billem Clintonem (1994, 2012) nebo jeho účast na tour Lizi Minnelli a Ray Charlese.

V současné době koncertuje Markovič se svými klasickými jazzovými kapelami, i s projekty, ve kterých kombinuje jazzovou hudbu s odlišnými žánry. Konkrétní ukázkou jeho smyslu pro kombinaci a citu pro výběr muzikantů může být projekt Štěpán Markovič Gipsy Groove. Saxofonista a pedagog Markovič v tomto projektu postavil rytmiku z členů legendární brněnské gipsy funky soul kapely Gulo Čar (Vladimír Dirda / baskytara, Roman Lopéz / bicí, Ladislav Richter / kytara, Pavel Dirda / klávesy) – muzikantská elita, která získala své zkušenosti při spolupráci s Jamesem Brownem či Dougem Wimbisem, který jim produkoval desku.

Štěpán Markovič Gipsy Groove, dříve znám jako Gulo Čar Rhytm, má zvláštní místo v seznamu koncertních projektů i v diskografii jazzmana Štěpána Markoviče. Jejich společné muzicírování bylo původně „krokem do neznáma“. I přesto se okamžitě projekt ve sledovanosti hudebních odborníků ocitl na velmi viditelných příčkách.

V říjnu 2011 proběhl na Pražském hradě křest první společné desky Markovič Gulo Čar Rhytm. Kmotrem tohoto alba se stal prezident Václav Klaus. Kapela Gipsy Groove připravuje také další desku ve studiu Sono Records. Hudební projekt ohromil na prvním ročníku South Bohemia Jazz Festu, kde kapela uváděla spolu s Karlem Rodenem slavnou jazzovou zpěvačku Minu Agossi.

Nejbližší plánovaný koncert Štěpána Markoviče s kapelou Gipsy Groove se uskuteční v brněnském Divadle Bolka Polívky 21. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám