Hlavní obsah

Jazz je řeč, která nemá žádné hranice, říká před svým turné britská saxofonová legenda Ian Ritchie

Novinky, Daniela Slezáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině května do Česka a na Slovensko zavítá se svým SOHO projektem Ian Ritchie. Rodák ze skotského Glasgow, který během své kariéry stál na pódiu se členy věhlasných Pink Floyd, produkoval alba pro Rogera Waterse či The Big Dish, představí u nás premiérově svou jazzovou tvorbu.

Foto: archív

Ian Ritchie

Článek

V květnu budete na turné se svou jazzovou tvorbou. Kdy se u vás projevil zájem o jazz poprvé?

Začal jsem hrát na saxofon, když mi bylo patnáct let. Mezi mé oblíbence vždy patřili rockoví saxofonisté jako Dick Parry, Dick Heckstall-Smith, Mel Collins, tak ale i jazzmani v podobě Charlieho Parkera, Johna Coltranea, Gata Barbieriho. Jazz mě naprosto fascinoval. Vždycky jsem byl schopný zahrát jako moji oblíbení rockoví hráči, ale jazzoví muzikanti hráli to, o čem se mi ani nesnilo. Coltrane měl úžasnou techniku a jeho hudba je pro mě jednou z nejvíce vášnivých a vzrušujících, jakou jsem kdy slyšel. V roce 1995 jsem se potkal s izraelským saxofonistou Giladem Atzmonen a začal jsem pod jeho vedením studovat jazz, což vyústilo ve vydání nejprve alba “SOHO Project” a později jeho pokračování “South Of Houston”.

Na obou vašich deskách lidé mohou slyšet hned několik hudebních stylů. Experimentujete rád v hudbě?

Rytmus je v hudbě velmi důležítý a pro mě asi nejvíc podstatný. Různé rytmy mě inspirují hrát rozdílné fráze a melodie. Nechtěl jsem album zaškatulkovat jen do swingu (i když ho velmi rád hraju). Reggae, funk nebo hip hop mají beaty, které mi dávají více prostoru hrát melodicky. Mají svou vlastní speciální příchuť, která dodává určitou rozmanitost a upoutává pozornost posluchače.  

Během květnového turné budete hrát s československou kapelou. Jak jste si vybíral muzikanty?

Skvělá česká promotérka Danyhella Slezáková, která mě již do Čech přivezla jako člena Harry Waters Quartetu, je vybrala pro mě. Měl jsem možnost slyšet bubeníka Olivera Lipenského loni v srpnu. Byl skvělý. Pianista Tomáš Jochmann a kontrabasista Miloš Klápště mají výbornou reputaci. Těším se, že s nimi budu stát na jednom pódiu. Jazz je nepředvídatelná a vzrušující forma umění. Část té síly spočívá v tom, že muzikanti z různých koutů světa, kteří se mnohdy vidí poprvé v životě a každý z nich mluví jiným jazykem, se mohou sejít a tvořit krásnou hudbu. Jazz je řeč, která nemá žádné hranice.

Lidé vás znají především z tour The Dark Side of the Moon Rogera Waterse, zakladatele Pink Floyd. Jak vás bavilo hrát zásadní skladby rockové historie?

Rogerovo tour pro mě byl sen, který se stal skutečností. Koupil jsem si desku “The Dark Side of the Moon” na vinylu hned ten den, kdy vyšla v roce 1973. Už tenkrát jsem byl velký fanoušek Pink Floyd, ale “Dark Side” to přenesl na úplně novou úroveň. Jet turné s Rogerem a hrát každou noc ta geniální saxofonová sóla před tisícovkami diváků bylo neuveřitelné. Navíc Roger je opravdu štědrý člověk, takže kapela si společně s ním užívala stejné hotely a úžasné restaurace. Jezdit po celém světě za takových podmínek – o moc líp už to pro muzikanta dopadnout nemůže.      

Ian Ritchie’s SOHO Project tour 2014:

12. 5. Praha – Jazz Dock

12. 5. Praha – Jazz Dock 13. 5. Ostrava – Parník

12. 5. Praha – Jazz Dock 13. 5. Ostrava – Parník 14. 5. Kroměříž - Dům Kultury

12. 5. Praha – Jazz Dock 13. 5. Ostrava – Parník 14. 5. Kroměříž - Dům Kultury 15. 5. Nitra - Music A Café

12. 5. Praha – Jazz Dock 13. 5. Ostrava – Parník 14. 5. Kroměříž - Dům Kultury 15. 5. Nitra - Music A Café 16. 5. Nové Mesto n. Váhom - Blue Note

12. 5. Praha – Jazz Dock 13. 5. Ostrava – Parník 14. 5. Kroměříž - Dům Kultury 15. 5. Nitra - Music A Café 16. 5. Nové Mesto n. Váhom - Blue Note 17. 5. Bratislava - Ateliér Babylon

18. 5. Kostelec n. Orlicí - SK Rabštejn

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám