Hlavní obsah

Jason Danieley, nástupce Richarda Gera, zazpívá s Českou filharmonií na turné v Česku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká filharmonie v Praze, Brně a Ostravě vůbec poprvé zahraje slavná muzikálová díla a doprovodí hvězdy newyorských nebo londýnských divadel. Turné Best of Broadway startuje 2. února v pražské O2 Areně.

Foto: archiv Janis Sidovský

Velká muzikálová star, tenor Jason Danieley.

Článek

V rámci koncertů vystoupí mimo jiné také Jason Danieley, který momentálně zpívá, hraje a tančí postavu Billa v muzikálu Chicago, kterou ve filmu oceněném šesti Oscary vytvořil hollywoodský herec Richard Gere.

V programu sestaveném dirigentem Keithem Lockhartem zazní skladby z děl Bernsteina, Lloyd Webbera, Gershwina, Schönberga, Sondheima a dalších slavných tvůrců, jež se zapsali do historie nejslavnější muzikálové ulice světa. Repertoár tvoří originální verze písní z představení Les Misérables - Bídníci, Evita, West Side Story, Chicago, Cats, Hello, Dolly, Porgy a Bess, Producenti, Chorus Line nebo Mamma Mia!

Skladby oceněné mnoha cenami zazpívají špičkoví sólisté jako Louise Dearman (soprán), Marin Mazzie (mezzosoprán), Jason Danieley (tenor) nebo Rodney Earl Clarke (bass).

„Při sestavování programu jsme zvážili celou řadu faktorů,” vysvětlil dramaturgii dirigent Keith Lockhart. „Česká filharmonie zahraje tento repertoár poprvé, což je příležitost, jak ukázat celé spektrum muzikálového žánru. Na druhou stranu nejsou u vás všechny tituly, které byly úspěšné v New Yorku nebo v Londýně, dostatečně známé, prostě se do východní Evropy díky železné oponě vůbec nedostaly. Jde zejména o velká představení ze čtyřicátých a padesátých let, o dílo Rodgerse a Hammersteina, kteří napsali zásadní muzikály, k nimž se Broadway dodnes vrací. Jde také o skladby skvělého Stephena Sondheima, od něhož jsme zařadili alespoň „Send in The Clowns“, lyrickou skladbu, kterou v londýnském West Endu zpívala Judi Dench a na Broadwayi třeba Catherine Zeta - Jones,” popsal dirigent, jež spolupracuje s orchestrem BBC.

„Dramaturgii jsme také vytvářeli s ohledem na individuální schopnosti čtyř vynikajících sólistů České filharmonie, chceme předvést skvostnou hudbu, nejen věhlasné muzikály,” dodal s tím, že v Praze začne s orchestrem zkoušet už tuto sobotu.

Termíny koncertů:

2. 2. 2016, 19:00 hod. – PRAHA, O2 Arena

2. 2. 2016, 19:00 hod. – PRAHA, O2 Arena 3. 2. 2016, 19:00 hod. – BRNO, DRFG Arena

4. 2. 2016, 19:00 hod. – OSTRAVA, OSTRAVAR ARÉNA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám