Hlavní obsah

Járu Cimrmana vystřídají mladí umělci z příbramského gymnázia

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšné únorové premiéře v příbramském Divadle A. Dvořáka zavítá Divadelní soubor Gymnázia Příbram se svou novou hrou Panorama V+W také do Prahy. V pátek 25. března s ní od 19 hodin vystoupí v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

Foto: Milan Štufka

divadelní hra Panorama V+W

Článek

Během představení mladí herci přenesou diváky do éry Osvobozeného divadla za působení umělců Voskovce, Wericha a Ježka.

„Panorama V+W je koncipované od Vest pocket revue až po Divotvorný hrnec. Atmosféru Osvobozeného divadla navozuje na první pohled už tím, že v ní kromě samotných herců vystupuje orchestr a tanečníci, neboť jsme představení vytvořili společně s jazzovým orchestrem Gymband a Baletní školou Ivany Bouší,“ říká vedoucí divadelního souboru a autor hry Martin Johanna.

Spojení tří složek do jedné hry bylo výzvou jak pro herce, tak i pro hudebníky jazzového orchestru Gymband. „Byla to pro nás samozřejmě velká výzva zejména k obměnění repertoáru z české meziválečné jazzové scény. Od Jaroslava Ježka jsme minulý rok hráli jen píseň Mercedes v orchestrální úpravě. Samozřejmě, že spolupráce s herci, zpěváky a baletkami dává hudbě zase úplně jinou dimenzi, která člověka vždy velmi obohatí o vzájemný vztah úcty a respektu,“ uvedla vedoucí Gymbandu Mgr. Miloslava Šmolíková.

Podle jejích slov však členové orchestru zpočátku z představení Panorama V+W nebyli dvakrát nadšení. „Členové orchestru uvítali spolupráci s divadelníky se smíšenými pocity - na jedné straně byli nadšení, že se zrodí jedinečné veřejné vystoupení, na druhé straně projevili jistou dávku skepse, protože většina hudebníků, myslím, vůbec nevěřila ve zdárnou realizaci celé akce," řekla Mgr. Miloslava Šmolíková.

"Nakonec jsme ale zjistili, že jsme schopni nacvičit a publiku zahrát pásmo skladeb, které je rovnocennou součástí divadelního představení. Další obrovskou zkušeností pro Gymband byla akustická zkouška na Velké scéně Divadla A. Dvořáka, která probíhala v režii dvou profesionálních zvukařů - poprvé jsme si tak vyzkoušeli hrát s profesionálním nazvučením celého orchestru,“ dodala vedoucí Gymbandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám