Hlavní obsah

Jarní čokoládobraní v pohádkových Starých Hradech zpestří velké rytířské turnaje

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by se alespoň na krátký čas nechtěl ocitnout v romantických časech rytířských soubojů, v časech, kdy přátelství, láska a čest měly cenu nejvyšší – cenu života? Jarní čokoládobraní v gotických zdech Starých Hradů je pozvánkou do světa pravého středověku, uskuteční se v sobotu 17. června.

Foto: Staré Hrady
Článek

Stejně jako rytíři pocházejí i turnaje z Francie, kde se objevily v polovině 11. století. Postupně se rozšířily do západní a střední Evropy. V Čechách se poprvé objevily za vlády Václava I. Šlo o boj dvou rytířů na kolbišti. Jeho průběh odpovídal bitvě. Rytíři mohli na turnajích předvést své bojové umění.

Zpočátku se turnaje konaly na odlehlých místech, ale později se přesunuly do blízkosti hradů, kde jim přihlíželo publikum. Turnaje se během 13. století změnily v klání, která probíhala pro zábavu šlechty. Jejich účastníci se vžívali do rolí bájných hrdinů.

Jarní slavnosti na pohádkovém Hradě a zámku Staré Hrady se v sobotu 17. června ponesou ve znamení rytířských soubojů, pohádek a čokolády. Pán hradu pořádá velké rytířské turnaje, na kterých uvidíte jedinečné rytířské souboje o čest a slávu, navštívíte dobový tábor starohradských rytířů i tržiště s kejklíři, jarmarečníky, tanečnicemi a ochutnáte všemi smysly atmosféru dne na středověkém hradě L. P. 1362. Nahlédnete do života starohradských rytířů a třeba v roli panoše se sami zúčastníte Velkého rytířského souboje. 

Navštívit můžete tři pohádkové prohlídkové okruhy - Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádková půda, kde se na vás těší mnoho draků, skřítků, kouzelných víl, čarodějnic a dalších pohádkových bytostí z pohádek čaroděje Archibalda I.

Slavit se bude po celý den, na jarmarku poteče čokoláda mnoha druhů, chutí, barev a vůní, nabízet se bude i dračí čokoláda Drakuláda a spousta dalších čokoládových dobrot nejen pro děti.

Pro dospělé jsou připravena kvalitní vína českých a moravských vinařů z hradních sklepů i originální Starohradská medovina – zlatá, mandlová, ořechová a novinka čertovská. Generálním partnerem je Carla, český výrobce čokolády. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám