Hlavní obsah

Japonský ruční papír washi se vyrábí na Hané

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nenápadném domku v Kostelci na Hané se díky Vladimíru Bruntonovi zabydlela dávná historie. Známý fotograf narazil při hledání nových směrů na zajímavý materiál, velkoplošné fotografie zvěčňuje na ruční papír. Ne ovšem ledajaký. Vladimír Brunton si speciální washi vyrábí technikou nagashi-zuki.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Washi je 1500 let stará technologie ruční výroby papíru. Vyrábí se z lýka keřů Kozo, Mitsumota a Gampi, což jsou druhy morušovníku. Výroba není zrovna snadná ani levná, lýko do Kostelce putuje z plantáží v Japonsku.

„Morušovníky nelze pěstovat uměle, rostou totiž pouze v horských oblastech Japonska. Z keřů se každoročně sklízí pruty, které obrazí a lýko se těží z nich,“ vysvětluje Vladimír Brunton technologii.

Důležitá je voda

Usušené lýko se musí náležitě zpracovat. Podle Vladimíra je velmi důležitá voda. „Nejlepší je ta z hor, která v noci „svítí“. Je bohatá na minerální látky a bakterie. Tady v Kostelci je dobrá také, beru ji ze studny na dvoře. Jestli svítí, netuším, ale papír je díky ní bez chyby,“ směje se.

Výroba papíru z jedné várky trvá dlouhé čtyři dny. O jeho gramáži rozhoduje hustota vody, o velikosti pak jednotlivá síta. „Tyhle roletky, na kterých se papír dělá, jsou už dnes vzácné. I v Japonsku se jejich výrobě věnuje stále méně lidí a tak ta, na které vznikají archy velikosti A4, stojí 12 tisíc,“ ukazuje mi roletku, svázanou ze stovek drobounkých dřívek.

V Japonsku je cena archu velmi kvalitního ručního papíru i tisíc korun.

Proč ruční papír

„Ruční papír mi učaroval. Dřív jsem pracoval s dováženým, pak ale zvítězila láska k japonské kultuře a tak jsem se odjel učit nejprve do USA, posléze do Japonska. Důvodem je moje umělecká duše. Lidé, kteří propadli prastaré technologii výroby ručního papíru stejně jako já, jsou všichni stejní. Spojuje je tvořivost,“ vysvětluje Vladimír Brunton. Sám jej považuje za nejideálnější materiál třeba pro 3D fotografie.

Ruční papír washi je dlouhověký. Dokladem jsou buddhistické texty, tisíce let staré, na papíře, vyráběném ze stejného materiálu a stejnou technikou, jakou se dělá i dnes. V asijských zemích je dodnes používán místo skla do oken a dveří, dělají se z něj zástěny v domech, paravány, ale i oděvy.

Kde je k vidění

Vladimír Brunton vystavuje v současné době spolu s devíti dalšími autory z Evropy a Japonska na šedesát velkoformátových fotografií na ručně dělaném papíru na putovní výstavě Art on washi paper. K vidění byly v Praze, v galerii v Metličanech u Hradce Králové a nyní jsou na Slovensku v Muzeu Piešťany. Závěr bude patřit Japonsku.

Pokud ale nemáte cestu do míst, kde je výstava k vidění, nevadí. Zajeďte si do Kostelce. Domů si můžete odvézt krásnou kazetu s ručním dopisním papírem a obálkami. Když budete chtít, mistr papírnický vám vyrobí na zakázku i papír zdobený vodotiskem. Docela krásný dárek třeba k narozeninám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám