Hlavní obsah

Japonská Pecha Kucha v Mariánských Lázních již po patnácté

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňské, velmi úspěšné prosincové "mariánskolázeňské edici", chystá spolek Švihák další lokální vydání PechaKucha Night - večer prezentací ve formátu 20x20. Tentokrát v místním, velmi oblíbeném, Clubu Na Rampě, který byl několik měsíců uzavřen a je to v podstatě jediný hudební klub ve městě.

Foto: Jan Volný
Článek

V Mariánských Lázních budou v sobotu 16. prosince od 20.20 hodin prezentovat svou činnost lidé, kteří nesedí doma se založeným rukama a snaží se život v lázeňském městě a jeho okolí obohatit.

„Rodáci, bývalí studenti, aktivisté, sportovci, umělci, architekti, podnikatelé… Vystoupí víc než deset statečných. Různorodé záliby, profese. Mají ale jedno společné. PSČ 353 01! Poštovní směrovací číslo Mariánských Lázní si vybral světoznámý grafik Pavel  Fuksa pro vizuál, který má již po několikáté na svědomí. Byl jedním z prezentujících na 8. PKNML a od té doby se šviháky úzce spolupracuje,“ uvedla organizátorka Markéta Monsportová ze spolku švihák. 

„Tento projekt vymysleli architekti Astrid Kleinová a Mark Dytham z tokijského architektonického studia Klein-Dytham Architecture. Jeho realizace nazvaná Pecha Kucha Night - což je japonsko-anglický název, který v překladu znamená „Noc povídání či tlachů“ - je výjimečnou příležitostí pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků a techniků a vzájemnou výměnu zkušeností a informací o novinkách v oboru. První setkání Pecha Kucha Night se konalo v únoru roku 2003 právě v Tokiu,“ vysvětlila pořadatelka.

V České Republice se první akce tohoto druhu konala v Praze v roce 2007, Mariánské Lázně se přidaly k 800 městům ve světě v roce 2014. Akce si mezi lidmi rychle získala oblibu. 

„Smyslem projektu Pecha Kucha je, aby prezentace byly co nejhutnější, aby si dokázaly udržet pozornost posluchačů. Během jednoho večera tak má každý z přednášejících 6 minut a 40 sekund, během nichž může předvést 20 obrázků, přičemž každý z nich může komentovat po dobu 20 sekund,“ dodala Markéta Monsportová.

Reklama

Výběr článků

Načítám