Hlavní obsah

Janské Lázně umí potěšit nejen lyžaře

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janské Lázně jsou krkonošským lyžařským střediskem i - jak je ostatně patrné již z názvu - lázněmi. Legenda o tomto místě praví, že již v roce 1006 byl objeven Janem z Chockova teplý pramen. Kníže Schwarzenberg dal v roce 1677 základ dnešnímu lázeňskému městu.

Foto: Jiří Cysař

Cesta na Černou horu lanovkou

Článek

Místo je velice vhodné pro rodiny s dětmi i pro rekreační lyžaře. Ovšem nejen lyžaři zde najdou to, co hledají, protože v Janských Lázních a jejich okolí lze využít i jiných forem zimních radovánek.

Při příjezdu do historického lázeňského města uvidíte krásnou budovu kolonády i lázeňské domy a poté se dostanete pod novou sedačkovou lanovku, jež nás doveze na vrchol Černé hory, která ční do výšky 1299 m n. m.

Černá hora - Janské Lázně nabízí nejdelší, až tříkilometrové sjezdy. Je to jediné místo, kde se v Česku můžete svézt osmimístnou kabinkovou lanovkou. Dále disponuje nově hned dvěma lokalitami pro výuku lyžování malých dětí. Lokalita Sporty, na vrcholu Černé hory, se nachází v blízkosti budovy horní stanice kabinkové lanovky, kde už loni začal fungovat dětský koutek, zázemí pro rodiče s dětmi a bistro.

Skicentrum Janské Lázně v lokalitě za hotelem Lesním dům, které nabízí zázemí pro lyžařskou školu, rodiče s dětmi i menší restauraci. Skicentrum se nachází v blízkosti dětských vleků s pojezdovým pásem. Právě na těchto lokalitách se mohou děti a nezkušení lyžaři přiblížit tajům tohoto zimního sportu. Výhoda je, že se nepletou do cesty zkušeným lyžařům a nehrozí zde tak velké nebezpečí jako na klasických sjezdovkách.

Co je zde nového a čím se Černá hora liší

Je to SkiTOUR. Ze samotného vrcholu Černé hory se pomocí systému založeném na rolbě se převezeme do lyžařského areálu v Peci pod Sněžkou, kde můžeme využívat další sjezdové tratě a to za cenu jednoho Skipasu, i tento přesun je v ceně daného Skipasu.

Pokud se chceme vrátit zpět ze sjezdových tratí v Peci pod Sněžkou do našeho východiska – Janských Lázní, potom se vrátíme pomocí skibusu opět zpět pod lanovku v Janských lázních. Tento systém může využít i nelyžař. Tímto způsobem jsou propojena dvě lyžařská střediska s nesčetným množstvím sjezdovek. Sezóna tu obvykle končí až 28. března.

Co nabízí skiareál nelyžařům

Jednou z možností pro nelyžaře je sáňkování - z Černé hory vede 3,5 km dlouhá sáňkářská dráha, další bobová dráha, kdy se můžeme v Peci pod Sněžkou svézt v létě i v zimě. Pokud neholdujeme lyžování, a přesto si chceme užít adrenalin z rychlé jízdy, je sáňkování ideální sport.

Nahoře nasedneme na klasické sáňky a spouštíme se nejdříve mírně a poté prudčeji po dlouhé cestě, která se vine po lesních cestách a na několika místech překročí sjezdové tratě, takže musíme sesednout. Trasa sáňkařské dráhy je kombinovaná s odpočinkovými úseky i s úseky, kde opravdu rozhoduje, zda chceme se ohromnou rychlostí pustit po úbočích Černé hory neuvěřitelnou rychlostí, či s opatrností budeme přibržďovat a tím zpomalit krásný sjezd ze svahu.

Když dojedeme do cílové stanice a vrátíme sáňky a nechceme si tuto aktivitu zopakovat a blíží se již podvečer, je pro nás – nelyžaře i lyžaře připraveno milé rozptýlení v aquacentru, které poskytuje všechny druhy vodní relaxace - saunu, páru, masáže, vířivky, protiproud, plavání.

Reklama

Výběr článků

Načítám