Hlavní obsah

Janáčkovo trio naplnilo hudbou sál Beskydského divadla v Novém Jičíně

Novinky, Markéta Janáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikum v sále Beskydského divadla odměnilo po středečním koncertu dlouhým potleskem umělecký výkon Janáčkova tria a klarinetisty Vlastimila Mareše.

Foto: Markéta Janáčková

zleva: Marek Novák, Markéta Janáčková, Jiří Pospíchal

Článek

Posluchači v sále Beskydského divadla v Novém Jičíně přivítali 16.února Janáčkovo trio a jeho hosta prof. Vlastimila Mareše, našeho předního klarinetistu, sóloklarinetistu Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, děkana a pedagoga na pražské HAMU. Pohotově zaskočil za onemocnělého prof. Jiřího Hlaváče.

Program večera byl pestrý a budil zvědavost - Trio B dur L.van Beethovena, Introdukce a Rondo C. Saint-Saense, Invence pro sólový klarinet Z. Šestáka, Ludus minor P. Hindemitha, Klavírní trio B dur J. B. Foerstera. Na své si přišli jak milovnící děl období klasicismu, tak i romanitismu a 20. století. V tvůrčí atmosféře večera si umělci i posluchači doslova vychutnávali každý tón klarinetu, houslí, violoncella a klavíru. Po zaslouženém potlesku koncert ukončil přídavek - Elegie J. Suka.

Janáčkovo trio (Jiří Pospíchal - housle, Marek Novák - violoncello, Markéta Janáčková - klavír) má za sebou již 10 let úspěšného působení na koncertních pódiích a právem se zařadilo ke špičce českého interpretačního umění. 

V posledních letech se také probojovalo na mezinárodní koncertní pódia a vystupovalo v prestižních sálech v Montreálu, Ottawě, Madridu, jako jediné české trio účinkovalo na mezinárodním veletrhu MIDEM ve francouzském Cannes, Radio France zaznamenalo LIVE koncert Janáčkova tria v Opera de Bastille v Paříži.

V Moravskoslezském kraji Janáčkovo trio nevystupovalo poprvé, v loňském roce se s velkým úspěchem představilo na mezinárodním hudebním festivalu Janáčkův máj. Tento komorní soubor mohli posluchači slyšet také v Olomouci s Moravskou filharmonií Olomouc a v pražském Rudolfinu spolu s Pražským komorním orchestrem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám