Hlavní obsah

Janáčkova filharmonie Ostrava se připojila k celosvětovému online hudebnímu dění

Novinky, Josef Zajíc

Pro příznivce klasické hudby, jistě stejně jako ostravskému orchestru chybí koncerty, jsou připraveny pravidelné živé přenosy. První z online komorních koncertů se uskutečnil 16. dubna a pokračovat budou každý týden. Přenos je vysílán z Domu kultury města Ostravy a má své sledovatele i v zahraničí.

Foto: Martin Straka

Ilustrační foto JFO.

Článek

Pomocí sítě Českých center se informace o živých přenosech rozšířila nejen do celé Evropy, ale i do New Yorku, Jeruzaléma či Tel Avivu.

Protagonisty prvního koncertu byli violoncellista a koncertní mistr JFO Jiří Hanousek a violista Marek Šumník. Na klavír byli doprovázeni Eliškou Novotnou a Alexandrem Starým.

„Již v tuto chvíli víme, že máme hudbu minimálně na šest dalších koncertů, tedy předběžně do 11. června. Zároveň předpokládáme, že do té doby se budou omezení mírnit, a bude možné uspořádat koncert komorního orchestru nebo třeba i celé filharmonie,” informoval Ondřej Daněk, manažer orchestru JFO.

Na přenosy se mohou diváci a posluchači těšit každý čtvrtek od 19 hodin na facebookových stránkách Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Během příštích koncertů zahrají Šárka Adamíková - flétna, Pavel Doležal - housle, Karel Plocek j.h - viola, Ivo Fišer - violoncello. V závěru dubna se představí Benda Quartet: Jakub Černohorský - housle, Petr Grabovský - housle, Petr Benda - viola, Tomáš Svozil - violoncello.

Program příštích koncertů:

23. 4.: P. Vranický: Flétnový kvartet č. 4 G dur, W. A. Mozart: Flétnový kvartet č. 4 A dur, K298

30. 4.: F. Mendelssohn-Bartholdy: Smyčcový kvartet č. 2 e moll, op. 44

Pomocí sítě Českých center rozšířila Janáčkova filharmonie Ostrava řady svých posluchačů nejen o krajany žijící v zahraničí, ale také o místní z jiných zemí se zájmem o českou kulturu a klasickou hudbu. Sledovanost při živém přenosu byla přes 1,5 tisíce diváků. Celkový počet stále narůstá, jelikož je video dostupné i zpětně online.

Protože je přenášen obraz a zvuk, během příprav i samotného koncertu je nutné dodržovat veškerá možná bezpečnostní a hygienická opatření. Zvukaři a osvětlovači pracují v místnostech oddělených od hlavního sálu s pódiem, kamery byly rozmístěny tak, aby byla dodržena bezpečná dvoumetrová vzdálenost, která je i mezi samotnými hudebníky. Všichni zúčastnění pak mají roušky, s výjimkou hráčů na dechové nástroje, u nichž to během koncertu není dost dobře možné. Probíhá také desinfekce sdíleného klavíru pro více účinkujících.

„Janáčkova filharmonie Ostrava také pokračuje v přípravách příští koncertní sezóny. Během nadcházejícího roku 67. ročníku orchestr představí tři nové osobnosti, se kterými bude filharmonie úzce spolupracovat. Do Ostravy zavítá řada světoznámých umělců, kteří obohatí program příštích koncertů. Další informace, včetně všech osobností, budou zveřejněny 28. dubna. V tento den bude zahájen online předprodej nové sezóny 2020/202,” uvedla Mgr. Petra Javůrková, vedoucí PR & marketing JFO.

Reklama

Výběr článků

Načítám