Hlavní obsah

Jan Josef Pachta si na mníšeckém zámku sestavil kapelu z poddaných

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšecký zámek nabízí o víkendu 20. – 21. srpna klasické prohlídky i prohlídky pro děti. Posedět si můžete v zámecké zahradě nebo v Hospůdce na kus řeči. Při prohlídkách se dozvíte hodně zajímavého například o Pachtech z Rájova.

Foto: Yan Čelikovský

Zámek Mníšek pod Brdy nedaleko Prahy.

Článek

Pachtové vlastnili Mníšek od roku 1838 a to necelých 50 let. Provedli celou řadu stavebních úprav. Zámek získal své dnešní krovy a střechy. Původní barokní střecha byla podstatně vyšší.

Pachtové se věnovali nejen rozsáhlé stavební činnosti, zastávali i významné posty ve správě země, ale hlavně byli velkými milovníky hudby a traduje se, že na jejich doporučení přijel do Prahy Wolfgang Amadeus Mozart.

Říká se, že každý poddaný Jana Josefa Pachty musel umět hrát alespoň na jeden hudební nástroj. Z těch, co hráli nejlépe, si sestavil kapelu  a komponoval pro ni. Ve svém pražském paláci pořádal hudební večírky, kterých se účastnili hudební skladatelé Mysliveček i Mozart.

Ve Velké slavnostní jídelně si můžete prohlédnout čtyři velké  alegorické obrazy příslušníků rodu Pachtů. Na jednom z obrazů najdete také zmiňovaného Jana Josefa. Pachtové jsou vymalováni jako alegorie čtyř živlů – vody, vzduchu, ohně a země. Jde o obrazy, které byly namalovány přímo do interiéru této jídelny.

Klasické prohlídky začínají v 10.00 hodin a vybrat si můžete buď prohlídku reprezentačních salonů nebo soukromé pokoje posledních majitelů Kastů.

Děti si mohou také vybrat. Chcete vidět pohádkové loutky v životní velikosti a hračky? Přijďte na prohlídku Loutkovou v sobotu. Pokud vás zajímá tajemství třech zámeckých věží a čert zajděte v neděli na prohlídku Tři věže. Prohlídky jsou přizpůsobeny dětem od tří do deseti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám