Hlavní obsah

Jaký byl rok 2017 v ZOO Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Rekordní," konstatoval ředitel ostravské zoologické zahrady Petr Čolas. Podle projektu pokračuje elektrifikace ZOO Ostrava. Rekordní je počet zvířat, rekordní je počet mláďat a potřetí byla překročena hranice půl miliónu návštěvníků.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16. 1.2018 Rok 2017 v ZOO Ostrava.

Článek

Přesný počet byl 506 973. Potřetí v historii se podařilo překročit půlmiliónovou hranici a zoo si také drží pozici významného turistického cíle nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v rámci České republiky.

Úspěchy v chovatelství

„Celkový počet zvířat je však rekordní v celé historii ZOO Ostrava. Počet 4073, to je o 33 více než v roce 2016. Rekordní je i počet mláďat, kterých se během roku 2017 narodilo celkem 1315. Je mezi nimi celá řada velmi vzácných a v řadě případů dokonce raritních druhů. Nejsou to jen velcí savci. Naši pozornost směřujeme i na jiné skupiny zvířat, jako jsou ryby, obojživelníci, drobní ptáci nebo třeba bezobratlí. Máme obrovskou radost, že se u nich odchovy daří. Mnozí z chovaných a rozmnožovaných živočichů jsou v přírodě kriticky ohroženi,” informoval ředitel Petr Čolas.

Nejvzácnějším mládětem roku je bezesporu mládě lemura Sclaterova. Jedná se o druhé mládě tohoto druhu, které se v Ostravě narodilo po dlouhých osmi letech. Jeho nevelká populace v evropských zoo čítá sotva 30 jedinců. Vzácným mládětem je ostravský i česko-slovenský prvochov lemura mongoze. Je jediným mládětem tohoto lemura i v rámci nevelké evropské populace čítající asi 50 zvířat.

Charitativní běh

„V srpnu se ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice uskutečnil druhý ročník charitativního běhu. Tentokrát po večerní zoo běhalo přes tisíc běžců pro langury indočínské - jedny z nejohroženějších primátů světa. Celkem se na záchranný projekt realizovaný v severním Vietnamu podařilo získat 140 000 Kč. Velmi nás těší, že lidé projevili o akci zájem a rozhodli se pomoci. Svou účastí na běhu ZOO Ostrava pro langury tak nejen naplnili heslo akce "Přilož nohu k dílu", ale ovlivnili i dění v dalekém Vietnamu a přispěli k záchraně takřka vyhubeného druhu zvířat,” pochválil akci Petr Čolas.

V ZOO Ostrava se stále staví a zlepšuje infrastruktura. Byl zahájen projekt modernizace technické infrastruktury - elektrifikace celého areálu, který umožní další rozvoj zoologické zahrady. Jedná se o náhradu starých již dosluhujících a nedostatečných rozvodů elektrické energie a jejich posílení a rozšíření takřka v celém areálu zoo. Bez této akce by šlo jen stěží budovat nové expozice a další zařízení důležitá pro chod zahrady. Chystají se stavby pro zvířata - voliéra Kondor, expozice makaků lvích, gibonů a kopytníků a expozice Andy a Austrálie.

V projektové fázi je stavba nového dvoupodlažního parkoviště pro zhruba 200 stání, které bude umístěno mezi současným horním a dolním parkovištěm.

„Z výčtu jen těchto několika událostí lze říci, že rok 2017 byl pro ostravskou zoologickou zahradou rokem velmi úspěšným a významným. Velký podíl na tom mají i všichni naši návštěvníci. Děkujeme všem za přízeň a podporu,” dodal Petr Čolas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám