Hlavní obsah

Jak shodou náhod sv. Jan Nepomucký o život přišel, prozradí noční prohlídky kladrubského kláštera

Novinky, Silvie Strachotová

Devatenáctým rokem ožije v prostorách kladrubského kláštera minulost. Benediktinské dny, noční oživené prohlídky, zavedou tentokrát návštěvníky na konec 14. století přímo do sporu českého krále Václava IV. s pražským arcibiskupem Janem z Jenštejna.

Foto: Milan Zoubek

Benediktinské dny v Kladrubech.

Článek

Václav IV. vstoupil do dějin jako panovník, kterého spíše zajímal lov, hony a slavnostní hostiny než vladařské povinnosti. A také jako muž, který stál za mučednickou smrtí sv. Jana Nepomuckého.

Dle legendy byla důvodem králova prchlivost a neústupnost sv. Jana Nepomuckého, když králi odmítl sdělit zpovědní tajemství svěřené mu královnou Žofií.

Historická fakta vypráví příběh poněkud odlišný. Důležitou roli v něm hraje pražský arcibiskup Jan z Jenštejna a klášter v Kladrubech se svým nezměrným bohatstvím.

Chcete-li navštívit příběh z dob dávno minulých, pak ve dnech 12.-13. a 19.-20. července navštivte klášter Kladruby. Noční prohlídky Benediktinských dnů začínají v 20:00, 21:00, 22:00 a 23:00. Vstupné na prohlídku je 150 Kč na osobu (pro děti 100 Kč). Lístky si můžete zarezervovat na telefonním čísle: 374 631 773 nebo na emailové adrese: kladruby@npu.cz .

Reklama

Výběr článků

Načítám