Hlavní obsah

Jak se žilo na Hané, přiblíží nový výstavní projekt Muzea Komenského v Přerově

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V přerovském muzeu právě vrcholí příprava a instalace výstavy Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané, která je nosným pilířem stejnojmenného výstavního projektu, v rámci kterého budou moci všichni zájemci o historii zjistit, jak vypadala Haná našich pradědečků a prababiček.

Foto: Jitka Hanáková

Instalace výstavy Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Tedy v době, kdy dílčí části města Přerova, a to Předmostí a Šířavu, tvořily zejména vesnické usedlosti s bohatou historií a kulturními tradicemi, které jsou v dnešním industriálním městě téměř ztraceny.  

Samotná výstava bude rozdělena do několika částí zabírajících téměř celé druhé patro přerovského zámku. Největší pozornost bude věnována architektuře, zvykům a řemeslům, zasazeným do čtyř ročních období, kde prostřednictvím zjednodušených stylizovaných rekonstrukcí dobových staveb a jejich interiérů přiblíží výstava návštěvníkům rok na hanáckém venkově zhruba ve druhé polovině 19. století.

Představí se tak hanácká hospoda a kostel, hanácké obytné domy, stodola s humny a stáj. Výstava přiblíží také různé tradice, zvyky a činnosti spojené s jednotlivými ročními obdobími a důležité události v životě venkovského člověka. Návštěvníci budou mít možnost podívat se na nefalšovanou hanáckou půdu, zjistí zajímavosti z historie Folklorního souboru Haná Přerov a prohlédnou si fotografie muzejní fotografky Jitky Hanákové inspirované folklorem.

Bonusem navíc bude i  možnost prohlédnout si v rámci vstupného na tuto výstavu také stálou expozici Národopis Hané a Záhoří, která je na přerovském zámku instalována a otevřena již od roku 1996.

Další část projektu bude tvořit cyklus přednášek, workshopů a komentovaných prohlídek, divadelní muzejní noc, XIV. ročník  Odborné konference o Hané a rovněž lektorovaný a samoobslužný edukační program Poklady z hanácké půdy aneb Jak se žilo u Křópalů pro děti a mládež do 18 let.

Výstavu Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané, kterou zahájí vernisáž ve čtvrtek 13. dubna v 17.00 hodin v přerovském zámku, můžete navštívit až do 18. října 2017. Výstavní projekt podpořilo město Přerov, Televize Přerov s. r. o., APITEA Technologies, Pivovar ZUBR, a.s. a Pekárna Racek, s.r.o..

Další informace:

Další informace: Mgr. Kamil Lukeš; tel. 581 250 540 

e-mail: lukes@prerovmuzeum.cz    

Magda Barboříková; tel. 581 203 105

e-mail: barborikova@prerovmuzeum.cz    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám