Hlavní obsah

Jak se ochladit a přitom nenachladit?

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní počasí se nezastaví ani o víkendu, slibované ochlazení nepřijde. Proto jsme se na vliv vysokých teplot na lidský organismus a na správné používání klimatizace zeptali hlavní hygieničky a epidemioložky pražské Nemocnice Na Bulovce MUDr. Miroslavy Podzimkové.

Foto: Martin Šalek

Letní počasí se nezastaví ani o víkendu, slibované ochlazení nepříjde.

Článek

Jak se člověk může ve vedrech ochladit, aby se nenachladil?

V přirozených podmínkách bez klimatizace to může být zejména pitím nechlazených nápojů, minerálních vod s nižším obsahem sodíku, bylinných odvarů. Vhodné jsou potraviny s ochlazujícím účinkem (mléčné zakysané výrobky, studené polévky, zmrzlina apod.), při stravování je vhodné volit lehkou stravu. Naopak se nedoporučují nápoje sladké a sycené a nápoje přechlazené s ledem (riziko angíny). Dobré je nevystavovat se vedru a přímému sluníčku, omezit fyzickou zátěž, mít na sobě lehké prodyšné oblečení, na sluníčku přikrývku hlavy a ochranné brýle s UV filtrem, pokožku chránit také krémy s vysokým UV filtrem. Raději se sluníčku vyhýbat a volit pobyt ve stínu, nebo pobyt v místnostech se zataženými žaluziemi doplněný ventilací (větráky, nejlépe ventilací s chlazením vzduchu). Celkového ochlazení organizmu dosáhneme koupelí ve vlažné vodě.

Jak na člověka působí střídání teplot, když z klimatizovaného prostředí vstoupí ven do tepla?

To je velmi individuální a záleží na kondici a zdravotním stavu organizmu, zejména na stavu oběhového systému a věku. Staří lidé a malé děti jsou citlivější na teplotní rozdíly a může docházet ke kolapsovým stavům z tepla, pokud je pobyt ve vedru nepřiměřeně dlouhý.

Jaké zdravotní problémy může způsobit nesprávné používání klimatizace?

Ke zdravotním potížím může dojít zejména při přechodu z výrazně vysoké teploty vzduchu do chlazeného prostoru a obráceně. Rozdíly by neměly být vyšší než 5°C. Ze zdravotních potíží zmíním kromě nachlazení (rýma, kašel), také alergické onemocnění u osob s alergií na chlad, za závažnější je považováno nachlazení spojené s infekcí z kontaminované klimatizace. Při velkých teplotních rozdílech s dlouhodobým působením na organizmus může dojít až k revmatickým potížím a poruchám krevního oběhu.

Snižuje horko výkonnost organismu, případně o kolik?

Horko a hlavně dlouhý pobyt v horku zcela jistě snižuje výkonnost. Opět záleží na kondici a zdravotním stavu organizmu a věku. Optimální teplota pro dobrou výkonnost je 22°C. Stoupne-li teplota o 5 stupňů, schopnost podávat plnohodnotný výkon klesá o čtvrtinu, při 30°C dokonce až o polovinu.

Je pro naše zdraví lepší klimatizace, nebo obyčejný větrák?

V obytných místnostech si teplotu člověk reguluje podle svých nároků. V našem mírném klimatickém pásmu se bydlet v klimatizovaných místnostech ani nedoporučuje a větrák někdy úplně stačí. Přirozené vyvětrání je příjemnější i zdravější, než umělá klimatizace. Klimatizace je určená a nezbytná pro čisté prostory, jako jsou v nemocnicích např. operační sály.

Reklama

Výběr článků

Načítám