Hlavní obsah

Jak prožívaly advent naše prababičky? V klidu, v pohodě... A hlavně se svými blízkými

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční jarmarky, koncerty, plesy, košty, zabijačky, obchůzky koledníků... To je zima na Slovácku. A právě toto období nám tento víkend začíná. Ve městech to začíná šumět, lidé přidávají do kroku, přípravy na advent jsou v plném proudu. Zastavme se na chvíli a buďme spolu.

Foto: Archiv Parku Rochus

Tři králové

Článek

V zimním období na Slovácku prožíváme krásné chvíle. Předvánoční čas si rádi zpříjemňujeme na jarmarcích, kde probíhají ukázky lidových řemesel a představují se místní spolky. Není nad to vychutnat si punč, svařák nebo medovinu za poslechu koled a vůně bramboráků.

Tento víkend se můžete příjemně naladit a nasát vánoční atmosféru v Muzeu v přírodě Rochus v Uherském Hradišti, kde proběhne již tradiční akce Adventní čas už je tady zas. Program bude probíhat v sobotu a v neděli, vždy od 10.00 do 16.00 hodin.

Muzeum v přírodě Rochus je součástí Parku Rochus, který tvoří ovocné sady a pastviny nad městem Uherské Hradiště. Dostat se sem můžete pěšky, autem nebo využít kyvadlovou dopravu, která je pro tento víkend zajištěna. Auto i autobus vás zavezou na parkoviště pod samotným areálem, připravte se tedy, že posledních pár metrů do mírného kopce budete muset zdolat po vlastních. Vězte ale, že nezaměnitelný, očarující výhled na Uherské Hradiště i daleké okolí vás odmění a rozhodně stojí za to.

Při prohlídce budete moci nahlédnout do několika objektů lidové architektury, jako jsou zemědělské usedlosti, obydlí s historickým vinným sklepem nebo původní dřevěná stodola. V těchto objektech bude po oba víkendové dny probíhat ukázka lidových řemesel a ručních prací, při kterých dříve trávily večery naše prababičky.

„Ve skanzenu Rochus můžete zažít, jak vnímali adventní čas naši předkové. V období, kdy končil zemědělský rok, trávili lidé více času se svými blízkými, připravovali se na vánoční svátky a bilancovali. Ženy se scházely, aby napředly nití a nadraly peří, muži opravovali a vyráběli, co bylo třeba, a také koštovali, jak se komu podařilo víno nebo pálenka. Děti naslouchaly vyprávění příběhů a netrpělivě očekávaly Štědrý večer,“ přibližuje ředitel Jan Blahůšek.

Během návštěvy se určitě potkáte s družinou sv. Mikuláše nebo se skupinkou sv. Lucií, které působí někdy až strašidelně, jejich úkol je však dle tradice zkontrolovat, zda mají hospodyně správně uklizeno. Malování perníčku určitě potěší dětičky, dospělé zase rozveselí lidová písnička v podání ženských sborů a cimbálových muzik a zajisté i voňavý svařáček. Pro některé bude určitě zajímavá ochutnávka šlapaného zelí, neboť někteří znají jen to z obchodu, kdežto zelí, které ochutnáte na Rochusu bylo vyrobeno tradičním způsobem přímo v muzeu.

Nenechte se vystresovat nátlaky okolí a nesnažte se stihnout všechno hned a najednou. Advent je přece doba, kdy máme trávit čas se svými milovanými a možná právě na Rochusu, kde se na chvíli vrátíte do doby, která nebyla ještě tak uspěchaná, se Vám podaří odprostit se od každodenního shonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám