Hlavní obsah

Izraelský klášterní komplex Dormitio hostí i fotografie z Podještědí

Novinky, Milan Turek

Liberecká fotografka Hanka Palečková zcela propadla pohledům přes objektiv. Představila se v řadě tuzemských i zahraničních výstav, v mnoha soutěžích, publikuje v tisku i na internetu. Několika záběry z Podještědí se prezentuje v izraelském Dormitiu prostřednictvím poutní cesty VIA SACRA.

Foto: Milan Turek

Portrét fotografky

Článek

Mohutná novorománská bazilika - Usnutí Panny Marie se nachází na hoře Sion. Pozemek pro výstavbu chrámu zakoupil v roce 1898 německý císař Vilém II. Baziliku, vysvěcenou v roce 1910, spravují němečtí benediktini. 

Dormitio je klášterním komplexem ve městě Yah Hahmona. V jeho výstavních prostorách začátkem února představila žitavská společnost sakrální památky poutní cesty Via Sacra, jejíž část se týká i Podještědí.

Mezi čtrnácti zastaveními jsou snímky baziliky svaté Zdislavi, z Jablonného v Podještědí a z Českého Dubu johanitská komenda a z Letařovic je uveden kostel svatého Jakuba Vyššího. Autorkou několika snímků je liberecká fotografka Hanka Palečková. 

Její fotografie se objevují již téměř patnáct let na různých výstavách, s Fomaklubem Liberec a naposled s jabloneckým klubem Balvan. Sbírání pohlednic bylo pro ni v dětství inspirací k vytvoření vlastních pohledů.

Zpočátku to byly výstavy z Jizerských hor, Českého ráje a okolí Liberce. Záhy se prosadila i v nedaleké Žitavě a odtud do italského Turína s projektem Via Sacra. Vystavovala v řadě německých měst a také v Berlíně. Jen během roku 2013 v rámci výstav na různých místech České republiky, Polska a Německa.

Aktuálně má autorskou výstavu fotografií s názvem Krajiny v městské knihovně v Praze na Vinohradech do konce února. Pro letní měsíce chystá výstavu v jižních Čechách v Blatné s názvem Nebeské kouzlení, věnované záběrům východu a západu slunce.

O uplynulém roce z hlediska tvorby se liberecký fotografka vyjádřila: „Rok 2013 byl pro mě fotograficky nejúspěšnějším rokem. Stala jsem se členkou jednoho z nejlepších fotoklubů v republice – jabloneckého Balvanu. Podařilo se mi zvítězit ve dvou prestižních celorepublikových fotografických soutěžích, k tomu jedno 3. a jedno 8. místo, vše ceny od odborné fotografické poroty. Byla jsem též v rámci jedné soutěže vybrána k možnosti se zúčastnit několika jizerskohorských fotoworkshopů, pod vedením v Evropě uznávaného fotografa Jiřího Stránského. Jedna má fotografie doputovala v rámci evropského projektu Via Sacra, na němž spolupracuji, až do Jeruzaléma. Nový rok začínám krásně opět v Izraeli, tentokrát v nádherném chrámu Usnutí panny Marie.“

Vedle nejrůznějších výstav se fotografka prezentuje jako ilustrátorka odborných článků. Úspěšné jsou i její fotografie marketingového charakteru, kalendáře nebo pohlednice. S nejnovějšími jejími snímky je možné se seznámit na stránkách www.HaniPhoto.cz. Návštěvník v nich najde i její první počátky, kdy vystavovala v ještědském informačním centru. Jako manažerka německé firmy při svých cestách Evropou zachycuje památky a přírodu v různých státech.

„Ráda bych se tímto směrem ubírala v budoucnu, především bych však byla šťastná, kdyby mě fotografování naplňovalo radostí alespoň tak jako dosud, a moc mě těší když se k tomu přidá i úspěch či uznání od diváků, čehož si obrovsky vážím,“ vyznává se Hanka Palečková ze své lásky k fotografování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám