Hlavní obsah

IX. ročník Festivalu F. L. Věka zahájí filharmonie a vítěz světově ceněné soutěže Fritze Kreislera

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník hudebního festivalu se v Dobrušce a okolí uskuteční od 14. září do 5. listopadu. Nabídne osm koncertů, tři nové koncertní prostory a špičkové soubory a sólisty s velkým renomé doma i v zahraničí.

Foto: Honza Ježdík

Komorní filharmonie Pardubice slavnostně zahájí IX. ročník Festivalu F. L. Věka.

Článek

Slavnostní zahájení

Slavnostní zahájení je na programu v neděli 15. září. Stane se tak v kostele sv. Václava v Dobrušce ve skvělé hudební společnosti, neboť pozvání přijali Komorní filharmonie Pardubice, symfonické těleso s více než padesátiletou historií, dále jeden z nejvýznamnějších českých klavíristů Lukáš Klánský, tentokrát v roli dirigenta a fenomenální houslista Jan Mráček.

Na programu slavnostního koncertu bude La clemenza di Tito – Ouverture K. 621 a Koncert pro housle a orchestr č. 5 A dur K. 219 Wolfganga Amadea Mozarta, dále Symfonie D dur op. 24 Jana Václava Hugo Voříška.

Je velice symbolické, že právě Mozartova hudba zazní svatostánkem, v němž na kůru hrál na varhany a zpíval velký skladatelův obdivovatel František Vladislav Hek (románový a seriálový F. L. Věk), nejslavnější rodák Dobrušky, jehož jméno nese festival a od jehož narození uplynulo letos v dubnu 250 let.

Festivalová předehra

Slavnostnímu zahájení letošní hudební přehlídky bude předcházet festivalová předehra na obnovené varhany v kostele sv. Prokopa v Přepychách. Na koncertě, který se koná ve spolupráci s Českým varhanním festivalem, se v sobotu 14. září představí jeho zakladatel, varhaník Adam Viktora spolu se sopranistkou Gabrielou Eibenovou.

Příznivci Festivalu F. L. Věka si jistě s potěšením vychutnají zvuk dvoumanuálového nástroje, postaveného roku 1872 rychnovským varhanářem Amandem Hanischem, jenž díky vedení obce Přepychy v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou prošel v letech 2015 – 2017 celkovou náročnou obnovou.

Na programu úvodního koncertu bude hudba italských barokních skladatelů a představitele německých mistrů Johanna Pachelbela. Vedle toho se posluchači dočkají duchovních zpěvů a preludií Antonína Dvořáka a také tří tanců pro varhany z 16. století od neznámého autora.

Vstupenky

Oba koncerty začínají v 17 hodin. Vstupenky lze zakoupit v on-line předprodeji na www.kupvstupenku.cz nebo v Informačním centru v Dobrušce.

Poděkování

Poděkování Spolku F. L. Věka, jenž od letošního roku plně převzal pořadatelství festivalu, míří městu Dobruška, Královéhradeckému kraji, společnosti Servisbal Obaly i všem dárcům a příznivcům, kteří podpořili uskutečnění již devátého ročníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám